Vlada Kantona Sarajevo

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo 15 novozaraženih koronavirusom i 27 oporavljenih

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 27 osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 10, odnosno 66,67 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula su četiri pacijenta koja su bila zaražena ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus je testirano 414 osoba. Kanton Sarajevo danas bilježi 542 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.765 naših sugrađana.

Trenutno je u KS hospitalizirano 111 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 54, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 57 pacijenata. Na respiratoru u KCUS-u nalaze se četiri pacijenta. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 10 pacijenata, a u Općoj bolnici njih osam.

U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno osam osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 176 pacijenata, od kojih su tri transportovana u Opću bolnicu, a jedan u KCUS.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 54, u Novom Gradu 14, u Semizovcu devet, dok na punktu na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja. Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeto 247 PCR testova.

Covid-pozivni centar je zabilježio 181 poziv, a obavljeno je i 129 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.226 zaraženih osoba koronavirusom i 50.430 izliječenih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 16, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 26.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.