Vlada Kantona Sarajevo

Profesorica Pilav o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji te mjerama i za vrijeme blagdana: Svima nama primarni cilj mora biti zaštita zdravlja

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav, na današnjoj press konferenciji, iznijela je podatke o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

„U zadnja 24 sata testirano je 65 naših sugrađana, od kojih je kod dvoje laboratorijski potvrđena infekcija koronavirusom, a jedna je osoba retestirana. Na klinici 'Podhrastovi' je hospitalizirano 15 osoba, na respiratoru je jedan naš sugrađanin, dok su iz izolatorija otpuštene dvije osobe. Ukupno je pet oporavljenih osoba u Kantonu, dok, nažalost, imamo ukupno četiri smrtna slučaja od početka epidemije. Aktivnih rješenja o kućnoj izolaciji trenutno je u KS-u 48. Kada govorimo o kumulativnim podacima od 30.01. do danas, ukupan broj testiranih osoba u Kantonu je 1.217, laboratorijski je potvrđeno 66 osoba na COVID-19, od kojih je šest retestirano“, navela je dr. Pilav, uz objašnjenje da su retestirane osobe u fazi oporavka.

Ovom prilikom, profesorica Pilav čestitala je Uskrs svim sugrađanima katoličke vjeroispovijesti.

Uime Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, pozvala je stanovnike Kantona da poštuju sve propisane mjere i preporuke koje se odnose na ograničenje kretanja, te preporučila da bliske, odnosno lične kontakte, sa drugim osobama svedu na najmanju moguću mjeru, a s obzirom da je danas počelo obilježavanje Uskrsa, te da narednih dana i mjeseci slijede još dva velika vjerska blagdana, i to pravoslavni Vaskrs i islamski mjesec posta Ramazan.

“Također, napominjemo da je i u ovim situacijama neophodno poštovati socijalnu distancu i nošenje propisane zaštitne opreme. Bez obzira što ovi blagdanski dani, po našim običajima, podrazumijevaju intenzivna porodična okupljanja, ali i kontakte sa prijateljima, komšijama te drugim nepoznatim osobama, članovi štaba još jednom apeluju na sve građane da predstojeće blagdanske dane obilježe u posebnim uvjetima. Pri tome insistiramo na obaveznoj primjeni svih do sada donesenih naredbi kantonalnog i federalnog štaba civilne zaštite”, naglasila je prof. dr. Pilav.

Poručila je da svima nama, u ovoj globalnoj pandemijskoj krizi, primarni cilj mora biti zaštita zdravlja, a time i zadržavanje trenutno stabilne epidemiološke situacije u našem Kantonu, sa relativno malim brojem zaraženih stanovnika koronavirusom, te je još jednom pozvala na dalje poštivanje svih propisanih mjera i preporuka.