Vlada Kantona Sarajevo

Prof.dr. Pilav: Svi se moramo odgovorno ponašati i poštovati epidemiološke mjere

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Aida Pilav kazala je u svom današnjem obraćanju javnosti da je došlo do promjene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, te apelovala na sve one koji imaju akutne respiratorne simptome, odnosno lagano povišenu temperaturu, suh kašalj i malaksalost da ne dolaze na posao.

“Upravo zbog ove situacije, slali smo preporuke poslodavcima, jer se svi moramo odgovorno ponašati”, potcrtala je prof.dr. Pilav.

U junu mjesecu došlo je do porasta broja zaraženih, što je, po riječima profesorica Pilav, bilo za očekivati s obzirom na popuštanje mjera.

“Ponovno smo u fazi uvođenja restriktivnijih mjera, a u petak je Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine usvojio nove naredbe. One se prevashodno odnose na privremenu obustavu posjeta socijalnim ustanovama, odnosno staračkim domovima, ugostiteljskim objektima radno vrijeme je ograničeno do 24 sata, obavezno je nošenje lične zaštitne opreme, tačnije maski u zatvorenim prostorima, kao i higijena ruku i prostora u kojem se nalazimo. Također je kantonima data mogućnost da procijene koliko ljudi može prisustvovati na skupovima, o čemu će javnost biti obaviještena u narednom periodu”, poručila je prof.dr. Pilav.

Navela je kako se epidemiološka situacija evidentno mijenja, ali ono što je za Kanton Sarajevo karakteristično je da ne postoje epidemiološka žarišta.

“U proteklom periodu, najveća briga je bila broj zaraženih štićenika Gerontološkog centra. Njih je bilo pet, a napravljeno je 56 testiranja svih kontakata prve i druge linije i srećom svi su bili negativni”, rekla je prof.dr. Pilav.

Po njenim riječima, broj hospitaliziranih pacijenata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 21 s upalom pluća. U protekla 24 sata otpušteno je pet osoba, dodala je.

Naglasila je da smrtnih slučaja nemamo od aprila mjeseca, kao i da je ukupno obrađeno 12.341 test.

“U Kantonu Sarajevo je veći broj testiranja, a uglavnom su novozaraženi pacijenti srednje životno dobi, što znači da se radi o mlađoj populaciji i upravo su oni nosioci virusa, te još jednom apelujem na nošenje maski i poštivanje epidemioloških mjera”, ponovila je na kraju svog obraćanja prof.dr. Pilav.