Vlada Kantona Sarajevo

Prof.dr Pilav: Jedino federalni ministar zdravstva može donijeti rješenje o prekidanju karantenske mjere

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo je testirano 58 osoba, od kojih je četvero bilo pozitivnih. Hospitalizirano je 19 naših sugrađana, od kojih je jedan na respiratoru. Nije bilo oporavljenih, ali ni umrlih u protekla 24 sata. U Kantonu Sarajevo je u periodu od 30.01.2020. godine do danas testirano 1.275 osoba, pozitivnih je bilo 70, šest retestiranih, izliječenih pet i smrtnih slučajeva četiri.

Ovo su podaci koje je danas iznijela predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr Aida Pilav.

Ovom prilikom, navela je da je ukupan broj zdravstvenih radnika koji su pozitivni na koronavirus šest, od kojih je pet doktora medicine i jedna sestra tehničar.

"Jako je važno da mi nemamo veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika, ali i dalje moramo biti na oprezu", poručila je prof. dr Pilav.

Što se tiče pitanja novinara, kad je riječ o karanteni putnika koji su došli iz Italije, urađeno je sve po propisima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), odnosno izlazni i ulazni skrining.

"Prema našim propisima karantin traje 28 dana, a poslali smo upit prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja je dala odgovor da u slučaju COVID-a 19, on može trajati 14 dana, nakon ulaznog i izlaznog testiranja", istakla je prof. dr Pilav.

Po njenim riječima, Zavod za javno zdravstvo je napravio epidemiološki izvještaj i uputio ga Federalnom zavodu, kao i Federalnom ministarstvu zdravstva. Ministar zdravstva FBiH donosi odgovarajuću mjeru i jedini je on, nakon epidemiološkog izvještaja, može staviti van snage. Mišljenja je kako bi u toku dana moguće da sugrađanima koji su došli iz Italije i borave u Studentskom na Bjelavama, uslijedi ukidanje karantena.

"Sve te karantenske mjere propisuje Federalno ministarstvo zdravstva i ne možemo ih kršiti zbog velikog broja sugrađana koji ulaze u našu zemlju. Federalni ministar zdravstva je dužan da provodi te mjere, i mi nemamo ovlasti da ih ukidamo", potcrtala je prof. dr Aida Pilav.

Zamolila je sugrađane da shvate kako postupaju u skladu sa zakonima.

Redovno dobijaju izvještaje o zdravstvenom stanju sugrađana koji su smješteni u karantenu, odnosno paviljonima u Studentskom domu Bjelave. Oni imaju potpunu zdravstvenu skrb, a uskoro će ići sa njihovim ulaznim testiranjem, nakon čega je moguć izlazak iz karantena nakon 14 dana.