Vlada Kantona Sarajevo

Prof. dr. Pilav: Slijedi faza šireg pristupa testiranju stanovništva Kantona Sarajevo

Na redovnoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, prof. dr. Aida Pilav kazala je da, prema izvještaju o testiranju i broju oboljelih od koronavirusa u Kantonu, u protekla 24 sata je testirano 128 osoba, od kojih su tri imale pozitivan nalaz.

Ukupno je 16 osoba hospitalizirano, dva pacijenta su na respiratoru, a nije bilo oporavljenih u proteklom danu, kao ni smrtnih ishoda.

U periodu od 31. januara do 18. aprila 2020. godine ukupno je u KS testirano je 2.111 osoba. Od toga je pozitivno na koronavirus bilo 106 osoba, osam ih je retestirano, 15 potpuno izliječeno, a četiri su preminule usljed komplikacija koje je izazvao ovaj virus.

U presjeku ukupnog stanja, u okviru mjera i rezultata, doktorica Pilav je istakla da broj od 2.111 testiranih osoba u KS čini 22 posto od ukupno testiranih u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Broj od 106 potvrđenih slučajeva u KS čini 14 posto ukupno potvrđenih slučajeva u Federaciji BiH, a četiri smrtna ishoda čini četiri posto od ukupno umrlih 29 osoba u ovom bh. entitetu. Od ukupnog broja testiranih u Kantonu Sarajevo, procenat potvrđenih slučajeva je pet posto“, istakla je doktorica Pilav.

Prema danas iznesenim podacima, ukupan broj testiranih u KS, na 1.000 stanovnika iznosi 4,9 posto. U FBiH je omjer istih pokazatelja 3,9 posto, što govori u prilog da je u KS izvršeno 20 posto više testiranja u odnosu na ukupan broj u FBiH.

„Usporedbe radi, broj ukupno testiranih u nama susjednim zemljama, a prema raspoloživim podacima govore da je u Hrvatskoj testirano do sada 5,2 posto osoba na 1.000 stanovnika, dok taj postotak u Srbiji iznosi 4,1 posto“, iznijela je dr Pilav.

Broj oboljelih u KS na 10.000 stanovnika iznosi 2,4 posto, dok je taj postotak u FBiH 2,9 posto. Broj oboljelih na istom uzorku u Hrvatskoj iznosi 4,4 posto, a u Srbiji 6,5 posto.

Mobilni timovi Doma zdravlja su u posljednjih sedam dana napravili ukupno 744 testiranja u kućnim uslovima. Ministarstvo zdravstva KS je do sada izdalo 61 rješenje o kućnoj izolaciji.

Prema riječima dr. Pilav, ukupno je koronavirus potvrđen kod pet malodobnih osoba, odnosno djece. Jedno dijete je u potpunosti izliječeno (2018. godište), a još se liječi četvoro djece, u rasponu godišta od 2006. do 2019.

Potvrđen je jedan slučaj korone kod trudnice, koja je imala blažu kliničku sliku bolesti i u procesu je izliječenja.

Među zdravstvenim radnicima, sedam ljekara i jedna medicinska sestra imaju pozitivan nalaza na koronavirus, te ih u njihovom liječenju prate njihovi porodični ljekari, jer se radi, kako je rečeno, o blažim kliničkim slikama.

Po starosnoj strukturi, u dobi od 30 do 45 godina su oboljele četiri osobe, dvoje je u dobi od 45 do 60 godina, i po jedna osoba ispod 30 godina i iznad 65 godina starosti. Prosječna dob hospitaliziranih pacijenta je 57,7 godina i nešto veći postotak čine muškarci. Također, podaci govore da je cirkulacija virusa među osobama starijim od 65 godina uspješno zaustavljena, jer među oboljelim oni čine sedam posto pacijenata.

„Na temelju iznijetih rezultata zadovoljni smo postignutim, jer su oni nesumnjivo postignuti zahvaljujući dobro provedenim javno-zdravstvenim mjerama, kao i zbog značajnog angažmana velikog broja institucija, prvenstvo Vlade KS i svih ministarstava, koji su aktivno uključeni u ove procese. U punoj smo koordinaciji sa svim nadležnim federalnim institucijama, jer KS u potpunosti prati njihove naredbe i preporuke. Svi smo dobili obavijest da se do 30. aprila pridržavamo svih javno-zdravstvenih mjera kada ćemo zajednički donositi naredne odluke“, naglasila je predsjednica Pilav.

Osobe koje su federalnim rješenjem smještene u karantin su pod zdravstvenim nadzorom Doma zdravlja KS, u skladu sa protokolom i nadzorom tih osoba.

Doktorica Pilav se posebno zahvalila uposlenicima Studentskog doma Bjelave, koji je sada u funkciji karantena, na odličnom poslu koju obavljaju u ovim okolnostima.

Javnost je pokazala interes i za neke najavljene organizacione promjene i reorganizaciju unutar zdravstvenog sistema KS.

„Ova pitanja su više usmjerena prema resornim ministarstvima. Sa aspekta Kriznog štaba, mogu reći, kako se situacija kontinuirano mijenja, tako da moramo imati spremne prijedloge u takvim slučajevima. Nesumnjivo je da je do sada napravljen dobar posao, a nadležni ministar i Vlada KS, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH, mogu napraviti stanovite reorganizacije unutar sistema zdravstvene zaštite. Rade se takvi prijedlozi i preporuke i u narednom periodu, u skladu sa situacijom, mi ćemo savjetodavno ići prema Vladi KS i nadležnom ministarstvu po pitanju reorganizacije“, potcrtala je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, prof. dr. Pilav.

Na pitanja o povećanju broja testiranja u KS, dr. Pilav je podsjetila da su laboratorije koje provode testiranja certificirane u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to su nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva.

U KS dvije laboratorije imaju te certifikate za ova testiranja, a to su Institut na mikrobiologiju KCUS-a, koji je akreditiran od Svjetske zdravstvene organizacije, te laboratorija Veterinarskog fakulteta.

„U pripremi je okvir za povećanje broja testiranja. Vjerovatno će se ići na kombinaciju testiranja pomoću brisa i testiranja prema uzorku krvi. U ovoj fazi su značajna ova testiranja iz krvi, jer ulazimo u drugi mjesec provođenja jakih zdravstvenih mjera. Sada, pored praćenja oboljelih i testiranja kod osoba koji pokazuju simptome bolesti, dolazimo u fazu kada moramo imati širi pristup da vidimo koliko je naše stanovništvo došlo u kontakt sa virusom. To znači da bi počeli tragati za tim asimptomatskim kliconošama, kako to predviđa i sama struka“, najavila je dr Pilav.