Vlada Kantona Sarajevo

Prof. dr. Pilav: Pridržavajte se mjera samoizolacije

Na današnjoj press konferenciji Vlade i Štaba Civilne zaštite KS, predsjednica kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav dala je pregled najnovijih informacija o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

“Jučer je u Kantonu Sarajevo testirano 189 naših sugrađana, od kojih je dvoje pozitivno na koronavirus. Ukupan broj pacijenata koji su smješteni na kliniku Podhrastovi je 16, a jedan pacijent je na respiratoru. Do sada je u Kantonu Sarajevo testirano 1.060 osoba i ukupan bilten laboratorijski potvrđenih slučajeva na koronavirus je 59, a četiri su retestirana. U toku ove sedmice ukupan broj pozitivnih u Kantonu Sarajevo je osam, a četiri su, nažalost smrtna slučaja”, navela je prof. dr. Pilav.

Odgovarala je i na pristigla novinarska pitanja.

Navela je, između ostalog, da se sezonska gripa prati od 30.09.2019 do sredine maja 2020.godine.

„U tom periodu akutnih respiratornih infekcija je bilo 66.601, bolesti sezonske gripe 9.810, a teških infekcija je 15. Gripa ide 'prema svom izlasku', ali ne smijemo zaboraviti činjenicu da će doći do preklapanja sezonske gripe i koronavirusa“, istakla je prof. dr Pilav.

Potcrtala je kako obdukcije vrši Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta, i naravno to se radi po propisanim pravilima, pa i kad su u pitanju osobe koje su imale zarazne bolesti. Ono što, po riječima prof. dr Pilav, može uraditi Krizni štab Ministarstva zdravstva je da im pružimo zaštitnu opremu koju koriste druge kolege u medicini.

„Ne postoje podaci da je došlo do povećanog broja smrtnih slučajeva, te nije zabilježen porast u odnosu na period prethodne godine“, bio je odgovor na pitanje da li se zbog restriktivnih mjera u zdravstvenom sistemu na temelju vaših podataka povećala smrtnost u KS u odnosu na ista razdoblja iz ranijih godina.

Također je kazala da nemaju podatke o odlasku medicinskih radnika na učestalija bolovanja, sem što znam da su svi zdravstveni radnici „u stroju“ i predstavljamo svih naših šest hiljada zdravstvenih radnika.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u protekla 24 sata su izvršene provjere 1.190 osoba u samoizolaciji, od toga 20 osoba nije nije bilo na adresi, ukupni broj kršenje mjera policijskog sata je 582, a u prethodna 24 sata 21. Jedno lice je sprovedeno u prisilnu izolaciju u prethodna 24 sata, tako da se u prisilnoj izolaciji trenutno nalaze četiri naša sugrađana.

„Zabrinuti smo zbog kršenja samoizolacije, te apeliram na sve građane, kojima je ta mjera izrečena da je se pridržavaju.Ne dozvolite da vas lijepo vrijeme zavara. Cijeli svijet je u borbi s ovom epidemiološkom pošasti i jedino uz poštivanje javno – zdravstvenih mjera možemo doprinijeti zdravlju svih naših građana u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo”, naglasila je prof. dr. Pilav