Vlada Kantona Sarajevo

Prof. dr. Pilav: Do sada je testirano 2.169 osoba u Kantonu Sarajevo, pozitivno ih je 110 te, nažalost, pet umrlih

Na današnjoj redovnoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, prof. dr. Aida Pilav je istakla da je u posljednja 24 sata broj testiranih bio 58, od čega je pozitivnih bilo četiri, a od kojih su tri retestirana.

„Hospitaliziranih je 14, a u pripremi ove konferencije dobili smo informaciju da je jedan naš sugrađanin koji je bio na respiratoru nažalost i preminuo“, kazala je prof. dr. Pilav.

Kumulativno u period od 30. januara 2020. godine do danas u Kantonu Sarajevo je testirano 2.169 naših sugrađana, pozitivno ih je 110, od kojih je 11 retestirano, a potpuno ih izliječeno 15. Tri su osobe izmještene u zemlje iz koje su došli, nakon što su izliječeni. S današnjim smrtnih slučajem, ukupno ih je pet u našem kantonu.

Odgovarajući na novinarska pitanja koja su se ticala najave sveobuhvatnijeg testiranja građana u KS, prof. dr. Pilav je istakla:

 „Povećanim obimom testiranja koja će se i dalje raditi po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, dakle PSR metodom, kao zlatnim standardom, i dalje će se forsirati osobe sa simptomima. Ono što se razmatra su serološka testiranja na osnovu krvi, ali po prioritetima, te se tu misli na sugrađane koji su izloženi češćem kontaktu sa oboljelim, zdravstvenim radnicima, osobama koje rade u socijalnim ustanovama, prije svega staračkim domovima, osobe iz javnih službi. To je po ugledu na ono što rade zemlje iz regiona. Na taj način bi se vidjelo koliko taj virus cirkulira u zemljama“, navela je Pilav.

Istakla je i kako je štićenica iz Gerontološkog centra starije životne dobi, koja nema aktivnu i težu kliničku sliku, smještena u Opću bolnicu, kao i da se krenulo sa testiranjem u tom domu, a s njim će se nastavit i u svim privatnim staračkim domovima.

Uime Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, napominje, da je mjera karantena posebna mjera izrečena od strane Federalnog ministarstva zdravstva i o tome se ne raspravlja.

„Mi smo dogovorili sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom da karanten umjesto 28 dana sada traje 14 dana“, istakla je prof. dr. Pilav.

Tri sobe, koje su u karantenu na Bjelavama su zaražene, i one su u potpunosti pod epidemiološkim nadzorom i po proceduri su im provedene mjere izolacije.

„U stalnom smo kontaktu sa nadležnim iz Studentskog doma na Bjelavama, a zdravstvenu skrb osoba iz karantena vrši Dom zdravlja KS“, zaključila je prof. dr. Pilav.