Vlada Kantona Sarajevo

Ne izdaju se pojedinačna rješenja o karanteni za one koji u grupama dolaze u BiH

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr Aida Pilav je na današnjoj konferenciji za medije navela kako je u toku zadnja 24 sata testirano 186 osoba što potvrđuje da je povećan broj testiranja. Prema njenim riječima, laboratorijski potvrđenih slučajeva na novi koronavirus je četiri, ukupno hospitaliziranih na KCUS je 18, od čega su dva pacijenta na respiratoru.

U protekla 24 sata nije bilo oporavljenih pacijenata kao ni pacijenata sa smrtnim ishodom. U kućnoj izolaciji je, prema izdatim aktivnim rješenjima, 60 osoba. Od 31. januara do danas ukupno je u KS testirano 1.878 osoba, od kojih je 99 pozitivno na koronavirus, potpuno je izliječeno deset osoba, uz do sada, četiri evidentirana smrtna slučaja. Doktorica Pilav je dala više informacija o klasteru zaraženih u SIPA-i ističući da se zdravstvena zaštita svakog oboljelog pruža na osnovu mjesta prebivališta.

„Među pripadnicima SIPA-e koji imaju prebivalište u Kantonu Sarajevo imamo dvije osobe pozitivne na koronavirus. Trenutno se 14 osoba nalazi u samoizolaciji vezano za ovaj klaster“ istakla je prof. .dr Pilav. Javnost je iskazala interesovanje za grupu od 63 putnika koji su došli iz Švedske, s obzirom da oni tvrde da su testirani ali nemaju pojedinačna rješenja o samoizolaciji.

„Grupna rješenja o karantenu izdaje Federalni ministar zdravstva. Na tim grupnim rješenjima se nalaze imena svih osoba koje se nalaze u karantenu i dostupna su na mjestu organizacije karantena. Ne izdaje se svakom od njih posebno rješenje, nego su svi njihovi podaci uneseni u grupno rješenje“, pojasnila je ovu situaciju prof. dr Pilav.

Dodala je kako je od Svjetske zdravstvene organizacije zatraženo mišljenje, obzirom da se radi o novoj bolesti i novim metodama njene prevencije i suzbijanja, da li se može ići na skraćenje dužine karantena na 14 dana, umjesto dosadašnjih 28 dana.

„ Mi smo od WHO dobili takvo odobrenje uz preporuku da se radi ulazno testiranje te da se nakon 14 dana, ukoliko nije došlo do razvoja simptoma, uradi još jedno testiranje tih osoba na koronavirus“ naglasila je prof. dr Pilav. Kada je riječ o policajcima koji su jučer sudjelovali u privođenju pacijenta zaraženog koronavirusom, a koji predhodno pobjegao sa Klinike u Podhrastovima prof. dr Pilav je dala dodatno informacije: „Ti policajci su bili adekvatno zaštićeni, prema propisima, uz maske, vizire , rukavice. Kako je bilo još situacija u kojima su policajci dodatno izloženi riziku od prenosa zaraze, radit ćemo na još boljoj njihovoj zaštiti“.

Kada je riječ o stomatološkoj zaštiti naših sugrađana, dr Pilav je podsjetila da je Federalni štab CZ već izdao naredbu po kojoj je zabranjen rad privatnih stomatoloških ordinacija zbog opasnosti od prenosa koronavirusa. Iz tog razloga, prema naredbi, u ovom periodu stomatološke usluge se mogu pružati samo u javnim ustanovama, u domovima zdravlja, koji će biti orijentirani samo prema akutnim stanjima pacijenata.

„Dom zdravlja u KS pruža ovakve usluge u akutnim situacijama, uz instrukcije kako to obavljati u ovakvim okolnostima“, ističe prof. dr Pilav te poručuje, kako neovisno od epidemije koronavirusa, doktori redovno primaju pacijente i sa ostalim zdravstvenim problemima u Kantonu Sarajevo.