Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Mesihović: Covid ambulante i moguća drive in testiranja

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović istakao je da je trenutna epidemološka situacija u Kantonu Sarajevo zadovoljavajuća, te da se i dalje postupa u skladu sa  informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

„Formirali smo danas Naučno tijelo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom u toku pandemije u čijem sastavu su najeminentniji stručnjaci mikrobiologije, virusologije, epidemiologije, infektologije i genetike. To su uvaženi profesori i doktori Mirsada Hukić, Nihad Fejzić, Damir Marjanović, Fadila Serdarević, Sajma Dautović i Rijad Konjhodžić, naveo je ministar Mesihović na današnjoj press konferenciji Vlade i Štaba Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Istakao je da je uloga ovog stručnog tijela je naučno-savjetodavnog karaktera, a eminentni stručnjaci će pružati pomoć Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i Kriznom štabu Ministarstva za sve vrijeme trajanja pandemije izazvane novim koronavirusom (2019-nCoV).

Najavio je i da se u saradnji sa novoimenovanim direktorom JU “Dom zdravlja” Muhamedom Ahmićem intenzivno radi na formiranju covid ambulanti, ali i da se razmatra mogućnost otvaranja drive in testiranja koja će se raditi po indikacijama Svjetske zdravstvene organizacije.

„Ovo je situacija koja je zadesila cijeli svijet i mi pokušavamo da u hodu rješavamo ove stvari. Još jednom apelujemo na građane da, uprkos lijepom vremenu, poštuju propisane mjere kao i preporuke o socijalnoj distanci, redovnom pranju ruku, kao i druge stručne preporuke. Struka treba biti prioritet, a ne politikantstvo. Jedino na taj način imamo šanse da iz ove situacije izađemo sa što manje neželjenih posljedica“, poručio je ministar Mesihović.