Vlada Kantona Sarajevo

KS: Nakon obrađena 574 testa, 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom u KS

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata, potvrđena su, na 574 obrađena testa, 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Od toga 55 osoba su od ranije u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su bili u kontaktu sa ranije oboljelim osoba.

U istom periodu, oporavljena su 121 pacijenta, dok su dva pacijenta preminula usljed infekcije koronavirusom, čime je ukupni broj umrlih, nažalost, povećan na 397 osoba od ove bolesti.

Na bolničkom liječenju trenutno se nalaze 174 pacijenata, od kojih je 116 na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima, te 58 u Općoj bolnici „Prof.dr. Abdulah Nakaš“.

Od ovog broja, sedam pacijenata koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok je na neinvazivnoj ventilaciji 13 pacijenata. Sa bolničkog liječenja otpušteno je proteklog dana 11 osoba.

Kumulativno gledano, do sada je u Kantonu Sarajevo COVID-19 infekcijom zaraženo 24.640 osoba, oporavljeno ih je 23.205, dok je aktivnih slučajeva 1.038.

U samoizolaciji se trenutno nalaze 1.124 osobe.

Iz Zavoda za javno zdravstvo još jednom ističu važnost pravilnog nošenja maske, fizičke distance, čestog i temeljnog pranja ruku, izbjegavanja dodirivanja očiju, usta i nosa, a sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze COVID-19 infekcije.

Sve preporuke i smjernice u okviru ponašanja za vrijeme pandemije možete naći na web stranici www.zzjzks.ba