Vlada Kantona Sarajevo

Jasan put pacijenta od Doma zdravlja do bolnice: Krizni štab KS usvojio protokol liječenja akutnih i post-covid pacijenata

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom usvojio je danas interni protokol liječenja akutnih i post-covid pacijenata koji je pripremilo Ministarstvo za sve javne zdravstvene ustanove Kantona Sarajevo. 

Kako je navela članica Kriznog štaba dr. Denaida Ovčina-Šabanović, privatne zdravstvene ustanove rukovodit će se protokolima koji će biti dostupni na web stranici Ministarstva zdravstva KS.

“Pomenuti protokoli su sinteza rada zdravstvenih radnika Doma zdravlja KS i Opće bolnice. U njima su sadržane sve detaljne informacije za zdravstvene ustanove, kao i jasan put pacijenta od Doma zdravlja do bolnica”, istakla je dr. Ovčina-Šabanović.
Navela je također da je na snazi i dalje Odluka Kriznog štaba o zabrani posjeta domovima za stare i iznemogle osobe u Kantonu Sarajevo.

Dr. Ednan Drljević, član Kriznog štaba, kazao je da je na današnoj sjednici ovog štaba razmatrana trenutna epidemiološka situacija, kao i provođenje epidemioloških mjera u saradnji sa nadležnim predstavnicima inspekcije, policije, kao i obrazovanja u KS.Istakao je da je epidemiološka situacija pod kontrolom, ali da se broj novozaraženih u Kantonu povećava.  

“To je najvjerovatnije posljedica zimskih odmora, kao i relativno toplog vremena u prethodnim danima kada je došlo do popuštanja poštivanja mjera. Kako bismo zaustavili ovaj negativni trend nephodno je da se još malo strpimo i poštujemo mjere jer, nažalost, živimo u zemlji koja najlošije ‘stoji’ u Evropi kada je u pitanju vakcinacija. Ukoliko se epidemiološka situacija u Kantonu bude pogoršavala, morat ćemo pooštravati mjere Feredalnog ministarstva zdravstva i uvoditi kaznene mjere, iako se nadamo da toga neće doći”, naveo je dr. Drljević.