Vlada Kantona Sarajevo

Budimo solidarni i poštujmo mjere

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo je ukupno 86 lica testirano na koronavirus. Od toga je sedam pozitivnih slučajeva, među njima je pet novih i dva retestirana slučaja. Na klinici Podhrastovi je trenutno hospitalizirano devet pacijenata, jedan sugrađanin je na respiratoru, srednju kliničku sliku imaju dva pacijenta, ostali pacijenti su sa lakšom kliničkom slikom, navela je na konferenciji za medije predsjednica Krzinog štaba Ministarstva zdravstva KS Prof. dr. Aida Pilav.

U kućnoj izolaciji na osnovu aktivnih rješenja u skladu sa epidemiološkim izvještajem je u posljednja 24 sata upućeno 48 osoba, a u navedenom periodu nije bilo smrtnih ishoda od koronavirusa, niti potpuno oporavljenih pacijenata. Od 31. januara do 7. aprila 2020. godine u KS je ukupno testirano 784 osobe. Do sada je potvrđeno 57 pozitivnih slučajeva. Četri pacijenta su retestirana, dvoje je potpuno izliječenih, a zabilježena su i četiri smrtna ishoda od koronavirusa. Među potvrđenim slučajevima 52 posto čine žene, a 48 posto muškarci.

"Prema podacima Kriznog štaba koji se stalno prate i ažuriraju, i dalje je najveći broj pozitivnih slučajeva u starosnoj skupini stanovništa od 51 do 60 godina. To čini 30 posto laboratorijski potvrđenih slučajeva. Po 22 posto oboljelih bilježi se u starosnim skupinama od 21 do 35 godine i 36 do 50 godina. Značajan nam je podatak da je 18 posto slučajeva u starosnoj dobi od 61 do 70 godina, a 71 do 80 godina starosti pacijenata ima četiri posto“, rekla je dr Pilav, te naglasila da Krizni štab Ministarstva zdravstva KS vrlo kontrolirano prati epidemiju koronavirusom.

Još jednom je istakla značaj praćenja stanja kod starijih skupina stanovništva da ne bi, zbog njihove ranjivosti, došlo do većih komplikacija. Kontinuirano se radi analiza i komparacija sa zemljama u okruženju.

U Bosni i Hercegovini se bilježi uzlazni trend broja potvrđenh slučajeva zaraze, a prema riječima prof. dr. Pilav, naša zemlja ima puno bolje rezultate nego je to u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Pretpostavlja se da je usporeniji trend širenja zaraze u KS rezultat na vrijeme poduzetih javno - zdravstvenih mjera.

„U narednih 14 dana očekuje se kuliminacija zaraze, to je drugi inkubacioni period kako bi se vidjelo da li će doći do porasta zaraženih u odnosu na dosadašnji broj testiranih i pozitivnih pacijenata“, poručila je.

Prema njenim najavama, očekuje se uvođenje i novih mjera i strategija, imajući u vidu cjelokupnu situaciju u okruženju.

Prema podacima sa terena, svi kantoni u F BiH se nalaze u laganoj uzlaznoj putanji broja potvrđenih slučajeva zaraze. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je na početku ove krize iznijela kao osnovnu pretpostavku da sve manje zemlje, među kojima je i BiH, sa krhkim zdravstvenim sistemom mogu doći u krizu prvenstveno zbog „izbacivanja“ zdravstvenih radnika iz stroja.

„Nama je veoma značajno zadržati broj zdravih zdravstvenih radnika imajući u vidu već postojeći deficit ovog kadra kod nas“ istakla je Pilav.

Ona je još jednom uputila apel prema građanstvu i medijima da prate sve upute i mjere u ovoj situaciji jer smo svi u zajedničkoj borbi. Trebamo svi jedni drugima biti na dispoziciji i punom raspolaganju. Ovdje nema suprotstavljenih strana i zato je solidarnost u ovakvim situacijama posebno značajna.