Novosti

17.06.2019

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je doputovala u Sarajevo. Nakon što su ih članovi Vlade Kantona Sarajevo dočekali na aerodromu, igračima i stručnom štabu priređen je prijem u Vladi, gdje su ih ugostili premijer Edin Forto, ministar kulture i sporta Mirvad Kurić, te ministri finansija, saobraćaja, komunalne privrede i infrastrukture i privrede Amel Kovačević, Adnan Šteta, Srđan Mandić i Haris Bašić.

"Ne moramo puno riječi trošiti...

17.06.2019

Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo izdvojilo je 290.000 KM i putem javnog poziva dodijelilo nevladinim i humanitarnim organizacijama za finansiranje humanitarnih projekata i projekata iz oblasti socijalne zaštite. Resorni ministar Malik Garibija ističe da su grantovi namijenjeni organizacijama i projektima za koje Kanton Sarajevo trenutno ne daje sistemsku podršku.

"Željeli smo podržati nove i...

15.06.2019

Nakon što je jučer uočeno intenzivno plavo obojenje u Vogošćanskom potoku, ekipe Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su tokom današnjeg dana izašle na teren i sa nadležnim Federalnim vodnim inspektorima provjerile stanje, te ustanovili kako je i dalje u industrijskoj zoni ¨Pretisa¨ prisutno plavo obojenje, ali koje je, kako se navodi u saopštenju ovog zavoda, manjeg intenziteta nego jučer.

Ovim povodom, ekipe su uzele uzorke...

14.06.2019

Prva faza rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u ulicama Kranjčevićeva, Dolina i Magribija bit će realizovana na području Općine Centar. Sporazum za ovu namjenu potpisali su danas ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić i načelnik ove općine Nedžad Ajnadžić.

Resorno ministarstvo je izdvojilo 573 hiljade maraka, a Općina Centar će obezbijediti finansijska sredstva potrebna za potpunu obnovu asfaltne...

14.06.2019

S obzirom na stabilizaciju vremenskih prilika, u narednom periodu očekuju se veće koncentracije polena u vazduhu a time i povećanje alergijskih reakcija. Naglo će se povećati polen trava i lipe te postepeno korova.

To je navedeno u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koje osigurava vršenje monitoringa polena u zraku putem Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" Prirodno-matematičkog...

14.06.2019

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike socijalnih davanja da će danas moći podići svoje naknade sa tekućih računa kod odabranih banaka.

Resorno ministarstvo je za ovu namjenu uplatilo sredstva u iznosu od 1.091.286,37 KM na ime naknada navedenim korisnicima za mjesec maj 2019.godine.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 4.530 korisnika: stalne novčane...

13.06.2019

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-ija u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov danas su potpisali sporazum o suradnji za implementaciju projekta, koji podrazumijeva rekonstrukciju,  sanaciju zgrada i objekata MUP-a KS. Vrijednost projekta je 210. 000 KM. Sredstva je osiguralo resorno ministarstvo iz budžeta za 2019. godinu dok je UNDP implementator projektnih aktivnosti.

Ministar Katica je...

13.06.2019

Sporazum o povećanju energijske efikasnosti 24 javne ustanove na području Kantona Sarajevo potpisali su danas ministar prostornog prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović, šefica Odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergström i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u...

13.06.2019

Problem lokalne deponije Smiljevići bio je povod nastavka sjednice skupštinske Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoliša, na kojoj je, po riječima njenog predsjednika i zastupnika u Skupštini KS (SKS) Zvonke Marića jasno vidljivo kako je Vlada Kantona Sarajevo opredjeljena za strateško rješavanje ovog problema.

Sjednici su danas prisustvovali članovi Komsije, ministar prostornog uređenja,...

13.06.2019

Kapela “Sveti Arhanđeli” na sarajevskom groblju Sv. arhanđela Mihaila i Gavrila, koja je duže vrijeme bila u devastiranom i u zapuštenom stanju, rekonstruisana je i obnovljena.

Inicijativu za  obnovu kapele pokrenulo je Srpsko pravoslavno kulturno društvo “Prosvjeta” a, kako je naveo njen predsjednik Savo Vlaški, uz veliko razumijevanje Vlade KS i tadašnjeg premijera Elmedina Konakovića obezbijeđena su finansijska sredstva za rekonstrukciju. Jedan od donatora ovog...

13.06.2019

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije usvojen je na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, te upućen na utvrđivanje zastupnicima Skupštine.

Kako je pojasnio ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica u ranijem zakonu postojale su određene prepreke u ostvarivanju prava građana na nabavljanje, nošenje i držanje municije, te su ovim prijedlogom te barijere otklonjene.

...
13.06.2019

Civilne žrtve rata sa područja Kantona Sarajevo danas će moći podići svoje naknade za mjesec maj u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Pomenute naknade ostvarilo je 3.570 osoba sa statusom civilne žrtve rata u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS uplatilo je za ovu namjenu sredstava u iznosu od 1.150.145,08 KM.

12.06.2019

Nakon više pritužbi od strane građana o tome kako uposlenici KJKP "Gras" na pojedinim linijama ne poštuju Sporazum o korištenju jedinstvenog kupona za penzionere, koji je potpisan između Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, KJKP “Gras” d.o.o. Sarajevo i “Centrotransa”, resorno ministarstvo je poslalo upozorenje Upravi KJKP “Gras”.

U...

12.06.2019

Prezentacija rezultata projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH“ održana je u Odjeljenju za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH. Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 625.000 USD osigurana su iz Specijalnog fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa. Implementator projekta, a koji je počeo krajem 2015. godine je i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Ovim povodom, organizovana je konferencija za medije na...

12.06.2019

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo (KS) odlučio je da će se 10. radna sjednica Skupštine KS održati u ponedjeljak 24. juna ove godine s početkom u 10:00 sati.

Na ovoj sjednici zastupnici će po hitnoj proceduri raspravljati o Prijedlogu izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo kao i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

 

12.06.2019

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom posljednjih dana boravi u Kini gdje su pored učešća na investicijskoj konferenciji Centralna i Istočna Evropa (17+1), prisustvovali brojnim sastancima sa liderima kineskih regija.

“U gradu Dalianu, koji je centar regije Liaoning, smo sa gradonačelnikom Tan Chengx dogovorili proces uspostave sestrinskih odnosa sa Kantonom Sarajevo. Delegacija ovog grada, koji broji sedam miliona...

12.06.2019

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo reagovalo je na najave gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake o skoroj gradnji objekta na Vidikovcu na Trebeviću a za koji su, po njegovim tvrdnjama, pribavljene sve potrebne dozvole.

“Javno se obraćamo gradonačelniku sa sljedećim upitima:

-Kako je moguće da se na Trebeviću, kojeg je Skupština KS 2014. godine Zakonom proglasila Zaštićenim pejzažom od posebnog javnog interesa za...

12.06.2019

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić, v.d. direktor JU Dom zdravlja Mehmed Kulić i načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u svrhu otvaranja ambulante porodične medicine u ulici Nahorevska 103.

Ministarstvo zdravstva KS u saradnji sa JU Dom zdravlja obavezuje se da će organizirati...

12.06.2019

Sporazum o sufinansiranju projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu, a koji su planirani za izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione i vodovodne mreže potpisao je danas ministar za komunalnu privredu i infrastrukturu Srđan Mandić sa načelnicima općina Hadžići, Stari Grad i Novo Sarajevo Hamdom Ejubovićem, Ibrahimom Hadžibajrićem i Nedžadom Koldžom, te pomoćnikom načelnika Trnovo Osmanom Smječaninom.

Za Općinu Hadzići izdvojena su...

12.06.2019

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra na mezarju Budakovići, u znak sjećanja na 10 Sarajlija koji su smrtno stradali na ovom mjestu prije 26 godina, tokom dženaze sugrađanki Fadili Karšić. Od eksplozije agresorske granate tada je ranjeno još troje naših sugrađana.

Ubijeni su: Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman...