Vlada Kantona Sarajevo

Novosti

31.01.2023

Prije dvije godine jedan novinski portal napisao je članak u kojem je, između ostalog, pisalo i da Azil u Prači čeka svoju drugu fazu, odnosno izgradnju Prihvatilišta, nakon što je ranije otkupljeno od privatnog vlasnika već više od osam godina, te da se njime bavilo do tada ukupno sedam vlada. "Psi laju, a vlade prolaze" je krilatica koja se vezivala uz Azil u Prači, a niti jedna vlada, niti direktor KJP „Veterinarska stanica“ nisu uspjeli raspisati javni poziv za famoznu prvu fazu...

31.01.2023

Ugovor za konsultantske usluge vršenja nadzora nad izvođenjem radova na rekonstrukciji vodovodne mreže i modernizaciji pumpnih stanica i bunarskih pumpnih postrojenja potpisali su danas ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo Rusmir Salić i predstavnici JV TEMELSU International Engineering...

31.01.2023

Vlada Kantona Sarajevo iznenađena je odlukom o podnošenju ostavke Nusreta Selimovića na poziciju komesara policije Kantona Sarajevo.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS je u mandatu Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022 imala punu podršku u radu, što se posebno manifestiralo kroz najveća budžetska izdvajanja za potrebe rada iste. 

Vlada Kantona Sarajevo podržava namjeru komesara da nastavi obavljati dužnosti...

29.01.2023

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je u naselju heroja - Sokolju obilježena 30. godišnjica odbrane od agresora.

Delegacije, članovi porodica poginulih, preživjeli saborci i građani okupili su se u ovom herojskom naselju kako bi odali počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i prisjetili se bitki koje su se na ovom prostoru vodile prije trideset godina.

Među onima koji su danas položili cvijeće, te odali...

28.01.2023

Tradicionalnim maršem više hiljada antifašista iz Bosne i Hercegovine, regiona i evropskih zemalja, te polaganjem cvijeća na spomen obilježju pripadnicima Prve proleterske brigade, danas je u podnožju planine Igman obilježena 81. godišnjica od Igmanskog marša. U noći između 27. i 28. januara 1942. godine, petstotinjak ljudi krenulo je putem slobode, kako bi prešli na teritoriju Foče, u borbi za opstanak i goli život.

Među onima koji su danas položili cvijeće na spomen obilježje, bio...

27.01.2023

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je upriličio prijem za predsjednicu Organizacije porodica šehida i poginulih boraca KS Bahriju Kitušu, te predsjednicu istoimene organizacije na nivou Općine Centar Ramizu Šejto koje su mu, ovom prilikom, uručile povelju za uspješnu saradnju, zalaganje, ali i nesebičnu podršku u radu ove organizacije. Također je razgovarano kako i na koji način poboljšati status porodica šehida i poginulih boraca, te kako...

27.01.2023

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisao je danas ugovore o dodjeli stipendija srednjoškolcima i studentima-djeci pripadnika boračke populacije, koji su to pravo ostvarili u školskoj, odnosno akademskoj 2022/2023. godini.

Stipendije dodjeljuje Ministarstvo za boračka pitanja KS putem Fonda KS za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila žrtava rata „Ikre“.

"U školskoj 2022/2023. godini bit će dodijeljeno ukupno 2....

27.01.2023

Vezano za članak s naslovom „Štima li se tender vrijedan 470.000 KM: ZZO KS traži  certifikat koji ima samo jedna osoba u BiH !“, objavljenom dana 26.01.2023.g. u 17:30 časova na online portalu magazina Žurnal, u ime Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo želimo iskazati nezadovoljstvo. 

Ne pokušavajući ni na koji način da se uplićemo i utičemo u neovisnost i uređivačku politiku Vaše kuće, objavljeni članak smatramo suprotnim pravilima i...

27.01.2023

Ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić i direktorica Direkcije za izgradnju i održavanje Kampusa Lejla Hajro razgovarale su danas o daljnjim koracima i procedurama u realizaciji projekta obnove Kampusa Univerziteta u Sarajevu, sa delegacijama Evropske investicione banke (EIB) i Francuske razvojne agencije (AFD), koju predvode Sandrine Friscia, predstavnica EIB-a za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Maxime Lebovics, zamjenik...

27.01.2023

U okviru provođenja Programa poticaja maloj privredi za 2022. godinu Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je, nakon provedenog javnog poziva za izbor banke partnera, potpisalo ugovor s UniCredit, ASA i BBI bankom koje kao njegovi partneri učestvuju u realizaciji kreditnih linija sa 100 posto subvencioniranom kamatnom stopom. Za realizaciju ovog programa u 2022. godini Ministarstvo privrede izdvojilo je pet miliona KM.

„Ministarstvo privrede je...

27.01.2023

Skupština KS usvojila Izmjene i dopune Zakona o šumama KS Skupština Kantona Sarajevo je danas, na prvom dijelu svoje Treće radne sjednice po skraćenom postupku usvojila Izmjene i dopune Zakona o šumama Kantona Sarajevo kojima je utvrđeno da je korisnik državnih šuma dužan plaćati naknadu za korištenje šuma, umjesto dosadašnjih šest posto, novi iznos od osam posto od ostvarenog prihoda od drveta računajući cijenu drveta na panju i prihoda ostvarenog od nedrvnih šumskih proizvoda.

Do...

27.01.2023

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo početkom ove godine saopćilo je da je Vladi KS podnijelo inicijativu za osnivanje preduzeća za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Govoreći o tome zašto će to učiniti ministar privrede Adnan Delić konstatovao je da je upravljanje obnovljivim izvorima energije krucijalno pitanje za sve one koji žele biti energetski nezavisni. Podsjetio je da prelazak na obnovljive izvore energije u Evropskoj uniji nije samo još jedan trend, već i obaveza...

27.01.2023

U Kantonu Sarajevo danas je ukinuta epizoda "Pripravnost" zbog značajnog pada koncentracija PM10 u zraku, kao i prognoziranih vremenskih prilika koje će pogodovati dobrom kvalitetu zraka i u narednim danima.

Usljed niskih temperatura i slabog vjetra, kao i povećanih emisija iz kućnih ložišta, na područjima gdje je dominantno korištenje čvrstih energenata za zagrijavanje mogu se pojavljivati povišene koncentracije zagađujućih materija u zraku.

Prema Izvještaju Stručnog tijela za...

26.01.2023

Izmještanje četverosjeda na Bjelašnici bio je jedan od najzahtjevnijih i sigurnosno najrizičnijih projekata na Bjelašnici u ovoj građevinskoj sezoni i odavno je završen, a njegovo puštanje u rad očekuje se polovinom sljedeće sedmice, obzirom da su jučer izvršene i posljednje provjere.

Ministar privrede KS Adnan Delić i direktor KJKP ZOI’84 Jasmin Mehić podsjećaju javnost da je četverosjed šest godina bio praktično mrtav i neupotrebljiv, a već od...

26.01.2023

Januarski računi za centralno grijanje korisnicima usluga KJKP „Toplane“  ukupno će biti umanjeni za 15 posto.

Ovo umanjenje proisteklo je iz nedavne Odluke Vlade KS da se zbog iznadprosječnih temperatura zraka računi za mjesec januar umanje za devet posto,  kao i današnje Vladine odluke o pojeftinjenju grijanja za  šest posto za period januar-mart 2023. godine, zbog pada cijene plina.

"Nakon Odluke o umanjenju cijene januarskog računa za devet posto, Vlada KS dala je danas...

25.01.2023

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i Jasmin Mehić, direktor KJP „ZOI 84“, sastali su se danas na Bjelašnici s Elvedinom Muzaferijom, najboljom skijašicom naše zemlje u brzim skijaškim disciplinama. Ona se trenutno na Bjelašnici sprema za nekoliko takmičenja u narednih mjesec dana, a među njima je i Europa Kup 2023 koji se 11. i 12. februara održava na ovoj našoj olimpijskoj planini.

Ministar Delić odazvao se pozivu Muzaferije da isprati jutrošnji trening, nakon kojeg su...

25.01.2023

Iako se od jutros bilježi pad koncentracija zagađujućih PM10 čestica, zrak nije čist. U večernjim satima ponovo se očekuje pogoršanje kvaliteta zraka, zbog čega i dalje postoje uslovi za zadržavanje epizode "Pripravnost" u svim zonama Kantona Sarajevo.

Zdravstvene preporuke trudnicama, djeci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima su da reduciraju naporne fizičke aktivnosti, kao i boravak na otvorenom, a posebno na području Ilijaša, gdje...

24.01.2023

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar kulture i sporta Samir Avdić danas su se susreli s direktorima Uprave za obrazovanje i nauku te Uprave za ekonomske i finansijske poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Dževadom Hodžićem i Zejnilom Rebihićem.

U fokusu razgovora bilo je formiranje muzeja posvećenog islamskoj kulturi i umjetnosti BiH, a koji bi trebao biti smješten u prostoru donedavnog Rijaseta IZBiH u kompleksu Careve...

23.01.2023

Na osnovu praćenja kvaliteta zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS proglasilo je epizodu “Pripravnost” za područje Kantona Sarajevo.

Uprkos snježnim padavinama, zrak je zagađen, a prekoračenja granične vrijednosti za PM10 (50µg/m3) od jučer se bilježe na većini mjernih mjesta i to u Ilijašu, na Ilidži, Otoci i Vogošći.

Rast koncentracija PM10...

23.01.2023

Kako je danas odlučio Kolegij Skupštine, Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu kao i Nacrt Zakona o njegovom izvršavanju naći će se pred zastupnicima 8. februara 2023. godine za kada je zakazana Četvrta radna sjednica Skupštine KS.

Na dnevnom redu iste sjednice naći će se Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti Zavodu za izgradnju i Direkciji za puteve Kantona Sarajevo, za zaključivanje Ugovora o kupoprodaji privremenog objekta radi rušenja, između Kantona Sarajevo,...