Novosti

16.01.2017

KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo" upriličio je danas prigodnu manifestaciju povodom obilježavanja 117.godišnjice svog  postojanja i rada. Mališani ove  ustanove za brojne goste otpjevali su himnu Doma te su izveli bogat kulturno-zabavni program.

"Trenutno imamo 91 dijete, svih uzrasta. Jedno je odjeljenje najmlađih do tri godine, potom odjeljenje djece predškolskog uzrasta, te djeca mlađeg i starijeg školskog uzrasta. Među njima je  20...

16.01.2017

Prioriteti Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći u 2017.godini, kao i analiza njegovog rada bili su povod današnjeg sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Marija Nenadića sa direktorom ovog zavoda Velijom Nuhanovićem.

Istaknuto je da je tokom prošle godine Zavod izvršio prijem oko 3520 stranaka na osnovu čijih je zahtjeva formirano oko 1780 predmeta. Oni u svom radu, kako je naveo direktor...

16.01.2017

Civilne žrtve rata sa područja Kantona Sarajevo danas će u poslijepodnevnim satima moći podići svoje decembarske naknade u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Pomenute naknade u Kantonu Sarajevo ostvarilo je 3.849 osoba sa statusom civilne žrtve rata u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS uplatilo je za ovu namjenu sredstava u iznosu od...

16.01.2017

Delegacija Kantona Sarajevo položila je jučer cvijeće na mjesto masakra u ulici Isevića sokak kod broja 23. Na tom mjestu je prije 24 godine u redu za vodu, usljed rasprskavajućeg dejstva tri granate koje su ispaljene sa agresorskog položaja, poginulo osmero naših sugrađana, dok ih je teže i lakše ranjeno 19.

Tog dana ubijeni su Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna...

13.01.2017

U okviru prvog ovogodišnjeg sastanka, ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić razgovarao je danas s predsjednikom Kantonalnog suda u Sarajevu Jasminom Jahjaefendićem  s kojim je, ovom prilikom, razmijenio informaciju o poduzetim aktivnostima i programu rada Ministarstva pravde i uprave KS.

Sastanak je bio prilika i za sveobuhvatnu analizu usvojenog Budžeta Kantona Sarajevo za ovu...

13.01.2017

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović i direktor Službe za zapošljavanje KS Midhat Osmanbegović održali su danas sastanak sa predstavnicima tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika (TUBSIAD), a na kojem su razgovarali o mogućnostima za otvaranje firmi koje bi se bavile isključivo proizvodnjom.

“Turske investicije zastupljene su u različitim...

13.01.2017

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo posjetio je danas u bolnici demobilisanog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine Fadila Bašića, povratnika u paljanskom naselju Hotočina, kojeg je prije nekoliko dana divljački pretukao komšija Đorđe Janković.

Ministar je istakao kako je Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, kroz realizaciju programa održivog povratka, i...

13.01.2017

U multimedijalnoj sali Fonda memorijala sinoć je otvorena izložba radova koji su prijavljeni na konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Spomeničkog kompleksa Tunela D-B, a sa ciljem pretvaranja ovog kompleksa u savremeni memorijalni centar.

Specijalnu nagradu za najbolju ideju dobio je Vernes Čaušević, dok je drugu nagradu dobila Sabina Tanović. Za treću nagradu stručna komisija je imenovala...

12.01.2017

Prijemom građana predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić nastavlja s aktivnostima započetim u protekloj godini. Tako je početkom ove sedmice otvorila vrata svog Kabineta za građane koji su se odazvali inicijativi da sa njom podijele svoje probleme, daju kritike, pohvale i prijedloge. Ranije je predsjedateljica Babić istakla kako je ovaj vid komunikacije dobar način da bude informirana sa svakodnevnim problemima građana, te ostane u vezi s...

12.01.2017

Drugostepena disciplinska komisija imenovana od strane Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo je 11.01.2017.godine donijela Rješenje kojim se odbijaju podnesene žalbe kao neosnovane i potvrđuje prvostepena odluka Nezvisnog odbora za izbor i reviziju policijskog Komesara MUP KS, kojom je Nezavisni odbor sad bivšeg komesara MUP KS Vahida Ćosića nakon provedenog disciplinskog postupka oglasio krivim. Rješenje drugostepene komisije je pravosnažno.

...
12.01.2017

Direktorica predstavništva Eurocomm-PR Berina Filipović-Kulenović, preduzeća koje pripada Bečkom holdingu, zaduženog za odnose s javnošću Grada Beča u Sarajevu, posjetila je predsjedateljicu Skupštine KS Anu Babić, kako bi razmijenile mišljenja u vezi nastavka suradnje i još boljih odnosa između ova dva grada.

Ovom prilikom, direktorica je uputila poziv predstavnicima Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo da...

11.01.2017

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić prezentirao je danas predstavnici OSCE-a Samri Ramić sve poduzete i okončane normativne aktivnosti Ministarstva pravde i uprave u 2016. godini, a koje su odobrile Vlada i Skupština Kantona Sarajevo.

Pored započetih aktivnosti koje realizira u saradnji sa OSCE- om, a odnose se na izradu prijedloga propisa planiranih u Programu rada Ministarstva pravde i uprave...

11.01.2017

Povodom obilježavanja 480 godina postojanja i rada Gazi Husrev – begove medrese ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović obišao je danas ovu obrazovnu instituciju i tom prilikom razgovarao sa njenim direktorom hafizom Mensurom Malkićem.

“Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, u novom ambijentu redefiniran je status Gazi Husrev-begove medrese, a reorganizacijom nastavnog plana i...

11.01.2017

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić učestvovao je jučer u radu konferencije na temu: Standardizacija istražnih radnji u krivičnim postupcima nakon izazvane posljedice oštećenja zdravlja nakon vakcinacije.

Konferenciju je organiziralo Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH, a istoj su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava i tužilaštava, kao i predstavnici OSCE-a i OHR-a.

...
11.01.2017

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike socijalnih davanja da će danas u poslijepodnevnim satima moći podići svoje naknade sa tekućih računa kod odabranih banaka. Resorno ministarstvo je za ovu namjenu uplatilo sredstva u iznosu od 1.160.461 KM na ime naknada navedenim korisnicima za mjesec decembar 2016.godine.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 6.359...

10.01.2017

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić je u prostorijama kabineta održala sastanak sa akademikom Milošem Trifkovićem koji obnaša funkciju predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BiH).

Ovom prilikom, akademik Trifković je informisao predsjedateljicu Babić o aktivnostima koje ANU BiH provodi, kao i o problemima u njenom radu. Naglašen je...

10.01.2017

Transkulturna psihosocijalna obrazovna fondacija - TPO i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo organizovali su u hotelu Hollywood trodnevni seminar za nastavnice i nastavnike u cilju podizanja svijesti o prisutnosti stresa, ovladavanja strategijama i tehnikama za upravljanje stresom, prepoznavanja i uspješnog nošenja sa profesionalnim stresom.

Nastavničko zvanje je stresna i zahtjevna profesija, a između ostalog, cilj...

06.01.2017

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, dopredsjedavajući Sabahudin Delalić i Sejo Bukva, premijer Elmedin Konaković, zastupnici u Skupštini i ministri u Vladi KS uputili su svim građanima Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti čestitku povodom nastupajućeg Božića u kojoj se, između ostalog, navodi:

„Svima vama koji Božić slavite po...

06.01.2017

U povodu nastupajućeg pravoslavnog Božića, 50 porodica pravoslavne vjeroispovijesti  slabijeg imovinskog stanja, članova Srpskog građanskog društva "Dobrotvor" iz Sarajeva, dobilo je pakete sa osnovnim prehrambenim artiklima. Pakete im je obezbijedilo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, a njihova podjela upriličena je danas  u  Sabornoj crkvi Sarajevo.

"I ove godine,  pred pravoslavni Božić resorno ministarstvo organizuje...

06.01.2017

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo i direktor KJKP GRAS Avdo Vatrić potpisali su danas Ugovor prema kojem će Ministarstvo za boračka pitanja KS finansirati troškove javnog gradskog prijevoza ratnim vojnim invalidima, članovima porodica šehida i poginulih boraca te dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja u tekućoj 2017. godini.

Za ovu namjenu ovo ministarstvo je u ovogodišnjem Budžetu...