Novosti

15.08.2018

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar privrede Muharem Šabić održali su danas sastanak sa direktorom Kantonalne agencije za privatizaciju (KAP) Seadom Hodžićem kao i članovima Upravnog i Nadzornog odbora ove agencije te kantonalnim pravobraniocem Kemalom Karićem.

...
15.08.2018

Trenutna bezbjednosna situacija u Kantonu Sarajevo je na zadovoljavajućem nivou, konstatovano je na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja sa glavnom tužiteljicom KS Dalidom Burzić i policijskim komesarom MUP-a KS Mevludinom Halilovićem.

Ovom prilikom je istaknuto kako je ova činjenica uvijek izuzetno važna, a posebno u periodu kada je u našem gradu u toku održavanje Sarajevo...

15.08.2018

O prijedlogu Humanitarne organizacije SOS-Kinderdorf International u Sarajevu da nadležnost nad vrtićem u njegovom sastavu preuzme JU "Djeca Sarajeva", razgovarali su danas predstavnici te organizacije sa ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvirom Kazazovićem i direktoricom pomenute ustanove Jasminom Čongo.

Ova humanitarna organizacija brine o 90 mališana predškolskog uzrasta, od kojih većina pripada socijalno osjetljivim...

15.08.2018

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sastao se danas sa predstavnicama UNICEF-a Sanjom Kabil i Humanitarne organizacije „Save the children“ Fatimom Smajlović te tom prilikom s njima razgovarao o izradi obrazovne procjene djece izbjeglica, odnosno migranata i tražitelja azila koji trenutno borave u našoj zemlji.

„Pomenutu obrazovnu procjenu zajedno provode UNICEF...

14.08.2018

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo posjetio je danas oca šehida Sulejmana Mehmedića koji živi sam u neuslovnoj i ruševnoj kući u mjestu Jeleč u općini Hadžići.

Mehmedić...

14.08.2018

Vladi Kantona Sarajevo danas je predočena prezentacija trenutne faze u realizaciji projekta “Korporativno upravljanje u Kantonu Sarajevo”.

Projekt ima za cilj analizirati stanje u poslovanju više komunalnih preduzeća od kojih su u posebnom fokusu KJKP “Gras” d.o.o. i “Vodovod i kanalizacija” sa različitih aspekata, kako bi se unaprijedilo njihovo ukupno poslovanje, a što je preduslov za podizanje nivoa kvaliteta usluga prema građanima.

...
14.08.2018

Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještavaju da će danas, u poslijepodnevnim satima, početi isplata julskih naknada korisnicima...

14.08.2018

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo od septembra ove godine započinje realizaciju još jednog projekta, a riječ je o besplatnoj „Školi u prirodi“ za sve učenike četvrtih razreda osnovnih škola na području KS.

"Škola u prirodi" će se realizovati u okviru područne škole „Šabići“ koja djeluje u sastavu OŠ „Zaim Kolar“ Trnovo, a sve troškove realizacije će snositi resorno ministarstvo.

Uvažavajući...

13.08.2018

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj primio je danas Sašu Vitkovića i Vedu Šakića, selektora i zamjenika kapitena Reprezentacije dijabetičara Bosne i Hercegovine koja je osvojila zlatnu medalju na nedavno održanom evropskom prvenstvu u futsalu u Bratislavi za osobe oboljele od dijabetesa "DiaEuro", kao i doktora Midhata Mujića iz Saveza dijabetoloških udruženja BiH koji je ujedno i službeni ljekar...

13.08.2018

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas početi isplata julskih novčanih naknada općinskim službama na ime korisnika koji su ostvarili prava po osnovu zaštite porodica sa djecom u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 2.445.066,25 za 21.785 korisnika prava na: dječiji dodatak, naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu dok odsustvuje sa posla radi...

10.08.2018

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike socijalnih davanja da će danas u poslijepodnevnim satima moći podići svoje naknade sa tekućih računa kod odabranih banaka.

Resorno ministarstvo je za ovu namjenu uplatilo sredstva u iznosu od 1.061.547,88 KM na ime naknada navedenim korisnicima za mjesec juli 2018.godine.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 5.944...

09.08.2018

Na osnovu saglasnosti koje je Mi...

09.08.2018

Za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala, od 10. do 17. augusta ove godine ugostiteljski objekti će raditi u produženom radnom vremenu, zašto je Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici dala svoju saglasnost.

Ovom saglasnošću je također omogućeno u istom periodu i okupljanje na lokalitetima gdje će se javno održavati planirane filmske projekcije.

Ovakav zaključak Vlada je donijela na osnovu prijedloga Ministarstva...

09.08.2018

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 137. redovnoj sjednici usvojila izmjene Tarifnog sistema KJKP „Toplane – Sarajevo“ te tako ispoštovala rješenje Konkurencijskog vijeća BiH (KV BiH) kojim je naloženo usklađivanje odredbi ovog sistema sa metodologijom obračuna isporučene toplotne energije, a koje se odnose na naplatu fiksnih troškova korisnicima isključenim iz toplifikacione mreže.

Ovakva odluka je donesena nakon provedene propisane zakonske...

09.08.2018

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo od jula 2017. godine gradi Mikrosimulacijski model za efikasnije planiranje i procjenu efekata izmjena zakona iz svoje nadležnosti. Organizacija USAID u okviru Projekta reforme fiskalnog sektora (FAR projekt) osigurala je neophodnu podršku angažiranjem konsultanata koji su zajedno sa uposlenicima Ministarstva finansija razvili...

09.08.2018

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić uručio je medalje pobjednicima Sportskih igara mladih, u čijem finalnom takmičenju učestvuje preko 1.900 djece iz cijele Bosne i Hercegovine. Sportske igre mladih su najveće dječije amatersko takmičenje u deset sportskih disciplina, a ove godine održalo se u 28 bh. gradova.

Ministar Kurić čestitao je mladim sportistima i iskazao zadovoljstvo što u ime...

09.08.2018

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić prisustvovao je jučer 8. Memorijalnom turniru „Mirza Bašić“, koji se tradicionalno održava na terenima Gradskog stadiona u Hadžićima, i uručio pobjednički pehar Enadu Ahmiću, kapitenu FK Željezničar.

...
08.08.2018

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj održali su danas sastanak sa direktorima tri najveće zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo, profesoricom Sebijom Izetbegović, direktoricom Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu (KCUS), Zlatkom Kravićem, direktorom Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i direktorom JU Dom zdravlja Fuadom Husićem. Premijer...

07.08.2018

U Javnoj ustanovi "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ danas je upriličeno potpisivanje ugovora s poslodavcima koji su ispunili uslove za učešće u Programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba, za poznatog poslodavca i Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme, te ugovori po...

07.08.2018

Vlada Kantona Sarajevo provodi srednjoročnu evaluaciju Strategije razvoja Kantona Sarajevo 2016 – 2020. Ministarstvo finansija KS, u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoja KS, osigurava svu neophodnu podršku timu neovisnih eksperata angažiranih u ovom procesu. Dodatnu potporu procesu pruža i zajednički projekt Vlade Švicarske, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) te Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP). Srednjoročna evaluacija je rezultat zahtjeva...