Novosti

24.04.2017

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas je sa šefom Misije OSCE-a u BiH Jonathanom Mooreom i njegovim saradnicima razgovarao o aktuelnim temama u Kantonu Sarajevo, najavljenim ustavnim reformama, reformama u obrazovanju kao i o pitanjima borbe protiv korupcije i rezultatima koje Kanton bilježi na tom polju.

Izražavajući zahvalnost na aktivnostima i uspjesima koje Vlada KS postiže u borbi protiv korupcije...

24.04.2017

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prisustvovao je današnjoj Izvještajnoj skupštini Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom, radno predsjedništvo i p...

24.04.2017

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo otvorio je u subotu Prvi Sarajevo Open u stonom tenisu za osobe s invaliditetom, koji je organizovao novoosnovani Stonoteniski savez BiH za osobe s invaliditetom.

"Najprije vam želim čestitati što ste zahvaljujući svojoj hrabrosti i snazi uspjeli osnovati savez na državnom nivou, te i na taj način ujediniti našu državu Bosnu i Hercegovinu", istakao je ministar Fišo...

24.04.2017

Autor knjige „Izvještaji iz bosanskog rata“ (Dnevničke zabilješke) prof. dr. Šemso Tucaković, u pratnji recenzenta prof. dr. Ismeta Dizdarevića, uručio je danas primjerak ovog izuzetno značajnog djela ministru za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharemu Fiši.

Na 922 strane autor Tucaković je od prvog „ratnog“ dana, za koji on smatra, 01. oktobar 1991. godine do posljednjeg 23....

22.04.2017

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju Vlakovo, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem domu Bjelave, danas je obilježena deseta godišnjica njihove smrti.

...
21.04.2017

Protokol o realizaciji Projekta škole plivanja za 1.000 učenika četvrtih razreda svih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo potpisao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sa direktorom Olimpijskog bazena Otoka Avdijom Hasanovićem.

Potpisivanju je prisustvovao i član Nadzornog odbora profesor Nermin Nurković sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja.

...
21.04.2017

Novogradsko Udruženje maloljetnih boraca sinoć je u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad upriličilo svečanu akademiju na kojoj su pripadnici ovog udruženja prezentovali svoj dosadašnji rad, kroz kratki dokumentarni film prisutnima u sali.

Ovom prilikom, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo zahvalio je maloljetnim borcima na njihovom doprinosu koji je nemjerljiv u odbrani jedine nam domovine.

...
20.04.2017

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić održao je sastanak sa predstavnicima Raiffeisen banke dd Bosna i Hercegovina u funkciji pripremnih aktivnosti za izdavanje obveznica Kantona Sarajevo. Ovu banku su na sastanku predstavljali direktor sektora riznice, finansijskih tržišta i investicijskog bankarstva Reuf Sulejmanović, rukovodilac investicijskog bankarstva Sanja Korene te šef istraživanja i savjetovanja...

20.04.2017

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas početi isplata martovskih novčanih naknada općinskim službama na ime korisnika koji su ostvarili prava po osnovu zaštite porodica sa djecom u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo je za ovu namjenu izdvojilo sredstva u iznosu od 2.353.473,11 KM za 21.980 korisnika, i...

20.04.2017

Po ovlaštenju Vlade Kantona Sarajevo, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović potpisao je Sporazum sa Savezom izviđača Federacije Bosne i Hercegovine kojim je odložena deložacija učenika i osoblja OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" iz zgrade Doma izviđača.  

"Sporazumom je riješen problem do kraja ove školske godine, a do tada će Skupština KS kao osnivač škole odlučivati o njenom statusu", izjavio je ministar Kazazović...

19.04.2017

U organizaciji ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića održan je zajedni...

19.04.2017

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je delegaciju boračkih udruženja Kantona Sarajevo, u kojoj su se nalazili resorni ministar Vlade KS Muharem Fišo, predstavnik JOB „Unija veterana“ Ismet Imamović, predsjednik Saveza RVI KS Ismet Gurda, predsjednik Udruženja boraca „Patriotska liga“ KS Enver Čičko, u ime UG „Zelene beretke“ Muhamed Švrakić, u...

19.04.2017

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite apeluju na sva pravna i fizička lica u Kantonu Sarajevo da uklanjaju snijeg ispred svojih objekata kao i sa drveća, kako bi se izbjegle veće materijalne štete od snježnih padavina.

Podsjećaju da je to obaveza svih subjekata u društvu-građana, pravnih lica, organa vlasti i drugih institucija propisana Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.
 

18.04.2017

Na današnji dan, a prije 25 godina, poginuli su brigadni generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Safet Hadžić te njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Tim povodom, ministar za boračaka pitanja Kantona Srajevo Muharem Fišo položio je cvijeće na spomenik koji je podignut u čast ovog gazije ispred Općine Novi Grad, a...

18.04.2017

Dogovori oko pripreme projekta radnog naziva Jačanje participativne demokratije i dobrog upravljanja kroz ustavne reforme i snažniju lokalnu samoupravu u Kantonu Sarajevo povod su današnjeg sastanka ministra pravde i uprave KS Marija Nenandića sa menadžerom Centra civilnih inicijativa (CCI) Adisom Arapovićem.

"Ovaj projekt je naša zajednička inicijativa koju smo uputili ka švicarskim vlastima, jer su oni napravili...

18.04.2017

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo (ESV KS) na jučerašnjoj sjednici podržalo je prijedloge zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo i o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, koje je Vlada KS utvrdila i uputila u skupštinsku proceduru.

...

17.04.2017

Razmatranje Izvještaja o radu Pravobranilaštva Kantona Sarajevo za 2016. godinu bio je povod sastanka ministra pravde i uprave KS Marija Nenadića i kantonalnog pravobranitelja Kemala Karića.

Konstatovano je da...

17.04.2017

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Prijedlog zakona o prostornom uređenju te Prijedlog odluke o usvajanju „B“ faze izmjena i dopuna Prostornog plana KS za period od 2003. do 2023. godine.

Usvojenom Reformskom agendom, konkretno njenom oblasti „Poslovna klima i konkurentnost“, vlastima u Bosni i Hercegovini a time i Vladi KS predložena je reforma procedura vezanih za izdavanje odobrenja za građenje. S tim u vezi, Akcionim planom Vlade KS iz prošle...

17.04.2017

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo primio je danas nekadašnjeg člana ratnog Predsjedništva BiH i univerzitetskog profesora Mirka Pejanovića i vlasnika izdavačkog knjižarskog društva "University press – Magistrat izdanja" Sarajevo Dragana S. Markovića, koji su ga ovom prilikom upoznali sa jednom vrlo značajnom knjigom pod nazivom "Radovan Karadžić - Uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini", uglednog američkog...

17.04.2017

Povodom vaskrsnih praznika, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo posjetio je jučer legendarnog borca Armije RBiH sa Žuči Radomira Zoranovića. S njim je u posjeti bio i Nusret Aganović, predsjednik Udruženja 1. Slavne - 111. Viteške brigade čiji je Radomir bio pripadnik.

...