Novosti

22.06.2018

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić posjetila je danas Javnu ustanovu Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš", jer je nedavno Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost da ova bolnica formira Pedijatrijsko odjeljenje na sekundarnom nivou.

"Pedijatrija bi, kako je planirano, imala kapacitet od 30 kreveta. Za to su potrebna znatna novčana sredstva ali i zapošljavanje novog kadra. Nadam se da ćemo otvaranjem ovog...

22.06.2018

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo otvorio je 25. memorijalni turnir u malom nogometu "Smail Šikalo", koji se održava u u Sportsko-rekreacionom centru „Braća Kadić“ u Boljakovom Potoku od 20. do 24. juna.

...
22.06.2018

Predstavnici Udruženja članova porodica nestalih osoba sa područja Opštine Kalinovik „Istina-Kalinovik '92“ uručili su danas ministru za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharemu Fiši Zahvalnicu za podizanje nacionalne svijesti u otkrivanju istine o razmjeri zločina počinjenog nad bošnjačkim narodom tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.

Predsjednik Udruženja Samir Vranović kazao je da je zahvalnica...

21.06.2018

Članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo (SKS) dopunili su na današnjoj sjednici dnevni red ranije najavljene 43. redovne radne sjednice SKS.

Kako je planirano, ova sjednica će se održati u ponedjeljak, 25. juna ove godine s početkom u 09:00 sati.

Prisutni članovi Kolegija usaglasili su se da Prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove Osnovna škola „Aneks“ te izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za prošlu...

20.06.2018

Dan mjesnih zajednica „Dolac“ i „Buča Potok“ obilježen je danas polaganjem cvijeća na spomen - obilježje šehidima i poginulim borcima Armije RBiH kod Osnovne škole „Avdo Smailović“.

Cvijeće su položili predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, predstavnici Općine...

20.06.2018

Povodom Međunarodnog dana izbjeglica, predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo posjetili su danas Kolektivni centar u Hrasnici.

Sa korisnicima smještaja razgovarali su o aktivnostima koje se poduzimaju kako bi se osigurali stambeni uvjeti porodicama koje su izrazile želju za povratak u prijeratna mjesta...

20.06.2018

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo i predsjednik Udruženja „Druga brdska brigada“ Hasan Hadžialić potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju sanacionog održavanja Spomen obilježja „Borije“ na Borijama, općina Stari Grad.

Spomenik će biti saniran u saradnji sa Općinom Stari Grad Sarajevo, a Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo izdvojit će za ovu namjenu 4.500 KM.

...
20.06.2018

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj primio je danas šefa Misije OSCE-a u BiH ambasadora Brucea G. Bertona, sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj saradnji Misije OSCE -a i Vlade Kantona Sarajevo u borbi protiv korupcije, kao i o obrazovanju. Sastanku su prisustvovali šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić, pomoćnica ministra za obrazovanje nauku i mlade KS Nihada Čolić i...

20.06.2018

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je danas cvijeće na mezar Smaila Smaje Šikala, dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Medalja za hrabrost“, povodom održavanja 25. Memorijalnog turnira u malom nogometu „Smail Šikalo“.

Turnir organizira Udruženje Omladinski fudbalski klub „Biser 96“, a u okviru manifestacije „Novogradski dani“....

20.06.2018

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe na spomen-obilježju borcima Armije i MUP-a RBiH u Sastavcima kod Tarčina, danas je obilježena 25. godišnjica bitke za Postolac-Blinje.

Obilježavanju su pored ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prisustvovale porodice šehida i poginulih boraca, ratni drugovi, predstavnici boračkih udruženja i predstavnici Općine Hadžići.

Postrojbe...

20.06.2018

Delegacija Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, predvođena ministrom Čedomirom Lukićem, na poziv EBRD-a učestvovala je na seminaru „Okvir za Zelene gradove (Green Cities Framework-GrCF)“ 12. i 13. juna ove godine u Stockholmu u Švedskoj.

Ova posjeta je realizirana u okviru dogovorenog partnerstva između Vlade KS i EBRD-a koji su ranije potpisali projekt za obezbjeđenje kredita od 25...

19.06.2018

Potpisivanje Ugovora između Kantonalnog javnog preduzeća „ZOI '84“ i Javne ustanove „Historijski arhiv“ Sarajevo upriličeno je danas u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo. Ugovore su potpisali v.d. direktora „ZOI '84“ Nevres Alispahić i direktor „Historijskog arhiva“ Fuad Ohranović, a potpisivanju je prisustvovao ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić.

...
19.06.2018

U organizaciji Udruženja logoraša općina Centar i Stari Grad, danas je ispred Bolnice Jagomir polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata počast logorašima sa područja Nahoreva koji su ratne 1992. godine bili zatočeni u prostorijama ove bolnice.

Obilježavanju 26. godišnjice prisustvovao je pomoćnik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Osman Smajlović koji je istakao da je ovo mjesto istine i da trebamo svi...

19.06.2018

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je danas predstavnike Plesnog kluba „Aster“ - predsjednika kluba i plesača Vedrana Marčetu, instruktoricu i plesačicu Valentinu Vavra, te plesačicu juniorku Henu Helppikangas.

Ovom prilikom, ministar Kurić je plesačima čestitao na cjelokupnom uspjehu u ovoj godini, posebno na rezultatima koje su...

18.06.2018

Na Fakultetu za upravu-pridruženoj članici Univerziteta u Sarajevu danas je upriličena promocija novog master studija pod nazivom "Javne nabavke u upravi", koji će se na ovoj visokoškolskoj ustanovi realizirati od naredne akademske godine.

Kako je navedeno, program...

18.06.2018

Orkestar Sarajevske filharmonije održao je sinoć Bajramski koncert pred punom salom na velikoj sceni Kulturnog centra Novi Pazar. To je bio prvi nastup Sarajevske filharmonije u Novom Pazaru koji je označio i početak kulturne saradnje između dva grada koju su krajem aprila ove godine dogovorili ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i  gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

„U proteklih 20...

18.06.2018

Delegacija Kantona Sarajevo predvođena predsjedateljicom Skupštine KS Anom Babić odala je počast i položila cvijeće na spomen-obilježje žrtvama masakra počinjenog u Osnovnoj školi "Skender Kulenović" na Dobrinji.

Na ovom mjestu, prije 23 godina, od granate ispaljene sa agresorskih položaja iz Nedžarića, čekajući u redu za vodu, smrtno je stradalo sedam stanovnika Dobrinje, dok ih je 12 teže i lakše ranjeno. Ubijeni su: ...

18.06.2018

Predstavnici SABNOR-a BiH, ali i drugih antifašističkih udruženja iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, na Tjentištu su u nedjelju obilježili 75. godišnjicu bitke na Sutjesci, a manifestaciji je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Antifašisti su položili vijence, te se prisjetili jedne od najvećih bitaka iz Drugog svjetskog rata na ovim prostorima u kojoj su poginula 7.543 borca.

...
18.06.2018

Povodom obilježavanja Dana šehida, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo posjetio je u subotu na Ilidži porodicu rahmetli Samira Škaljića, nosioca priznanja „Zlatna policijska značka“ koji je poginuo 1993. godine u Sarajevu.

Ministar Fišo se u razgovoru sa Samirovom majkom Fikretom i ocem Bajrom, koji je ratni vojni invalid, prisjetio plemenitog Samirovog djela i lika...

18.06.2018

Povodom obilježavanja 26. godišnjice pogibije Alije Miladina, legendarnog komandanta borbene grupe Zelenih beretki Bosnae 3, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je u subotu cvijeće na njegov mezar na Šehidskom mezarju Kovači.

Komandant prve protivoklopne jedinice u BiH poginuo je 1992. godine na Vracama, na dužnosti komandira pomenute jedinice Općinskog štaba Teritorijalne...