Novosti

22.05.2017

Sa pozicije kabineta premijera bit će izdvojen dio finansijskih sredstava koji će biti iskorištene za odlazak najboljih bosanskohercegovačkih matematičara na 58. Međunarodnu matematičku olimpijadu koja će se od 12. do 23. jula održati u Brazilu. To je na današnjem sastanku premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković obećao predstavnicima Udruženja matematičara Kantona Sarajevo koje je predvodio šef odjeka za matematiku na Prirodno – matematičkom fakultetu...

22.05.2017

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić susreo se sa aktivistkinjama Obrazovnog centra za demokraciju i ljudska prava u BiH "Civitas" i predstavnicama Srednje strukovne škole iz Posušja, pedagogicom Jasnom Miličević i učenicama Gabrielom Ćorić, Miom Jukić i Marijom Ćorić koje su učestvovale u Finalnoj smotri programa “Projekt građanin/Ja građanin” tokom proteklog vikenda u...

22.05.2017

Protekle sedmice održane su 11. sportske igre RVI Kantona Sarajevo. Učestvovalo je osam općinskih organizacija ratnih vojnih invalida i to: Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Hadžića, Vogošće, Ilidže, Ilijaša i Trnova.

Nastupilo je oko 650 takmičara u malom nogometu, sjedećoj odbojci, šahu, pikadu, stonom tenisu, streljaštvu, ribolovu, bacanju kugle, boćanju i potezanju konopa. Završnica ovih sportskih igara održana je jučer kada su najboljim...

22.05.2017

Gorska služba spašavanja Kantona Sarajevo (GSS KS), formirana u okviru Gorske službe spašavanja - stanica Sarajevo u subotu je održala dvije vježbe „Skakavac – Bukovik maj 2017“. Radilo se o potražnoj vježbi i vježbi stijenskog spašavanja koje su održane na širem lokalitetu Bukovika i vodopada Skakavac.

U potražnoj vježbi, članovi su bili raspoređeni u pet timova koji su krenuli u potragu u pet pravaca. S vođama timova su vršili pretragu područja...

19.05.2017

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici imenovala je IT Razvojno vijeće KS koje će koordinirati, organizirati i nadzirati provođenje mjera i politika definisanih u Studiji razvoja IT sektora u Kantonu Sarajevo.

Uz premijera Kantona Elmedina Konakovića, kao predsjedavajućeg, Vijeće čine ministri privrede, finansija, obrazovanja, prostornog uređenja, pravde i uprave Muharem Šabić, Jasmin Halebić, Elvir...

19.05.2017

Na osnovu Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj današnjoj sjednici donijela Odluku o imenovanju Mevludina Halilovića za policijskog komesara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i istom se dodjeljuje čin Generalni inspektor policije.

Novi policijski komesar u MUP-u KS je do sada obnašao...

18.05.2017

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo participirat će u troškovima održavanja trenažnih procesa za sve članove 20 sarajevskih sportskih klubova u dvoranama KJP Centar Skenderija. Za te je namjene izdvojeno 362.417 KM, što je definisano Protokolom koji su danas potpisali resorni ministar Mirvad Kurić i direktor Centra Skenderija Amer Kapo.

"Na ovaj način želimo osigurati što bolje uvjete za treninge našim...

18.05.2017

Ceremonija obilježavanja 25. godišnjice Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo održana je danas na Trgu Alije Izetbegovića, kod spomenika poginulim pripadnicima ove brigade. Ovim povodom, upriličeno je postrojavanje 200 preživjelih veterana, predvođenih trojicom sinova čiji su očevi boreći se u ovoj jedinici dali život za Sarajevo i jedinu im domovinu Bosnu i Hercegovinu.

"Izuzetna mi je čast danas, kao što mi je bila i prije 25 godina stajati...

18.05.2017

Provođenje pilot-projekta institucionalizacije rada Tima Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije najavljeno je na sastanku premijera KS Elmedina Konakovića i predstavnika ovog tima prodvođenih predsjednikom Erduanom Kafedžićem sa ekspertima Tima Evropske unije koji provodi Projekt razvoja kapaciteta u sprečavanju korupcije i stvaranje strateške dokumentacije u ovoj oblasti Londom Esadze, Georgijem Rupchevim i Slagjanom...

17.05.2017

Sporazum o prenosu namjenskih sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2017. godinu za pomoć Općinskom sudu Sarajevo u bržem i efikasnijem rješavanju komunalnih predmeta potpisao je danas ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić sa predsjednicom tog suda Janjom Jovanović...

17.05.2017

U okviru obilježavanja 25. godišnjice Pofalićke bitke, uime Vlade Kantona Sarajevo jučer je ministar za boračka pitanja Muharem Fišo položio cvijeće zajedno sa legendaranim borcem Pofalića Radetom Zoranovićem na Spomen obilježje podignuto u čast sjećanja na sve poginule borce ovog sarajevskog naselja.

U svom kratkom obraćanju prisutnima, ministar Fišo je uputio posebnu poruku...

17.05.2017

Prema zaključku Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo, 30. Radna sjednica Skupšttine biće održana 24. maja 2017 godine.

Pred zastupnicima će se, po predloženom dnevnom redu,naći prijedlozi Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o uređenju saobraćaja kao i prijedlozi odluka o izmjeni Odluke o osnivanju i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za...

17.05.2017

Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na području BiH data je nadležnost kantonima sa svojim propisima, u skladu sa svojim specifičnostima, da detaljnije urede oblasti sigurnosti saobraćaja. Ministarstvo saobraćaja KS, nakon što je u februaru ove godine Skupština KS utvrdila Nacrt ovog zakona, dostavilo je Prijedlog ovog Zakona koji je Vlada utvrdila i uputila Skupštini KS na usvajanje.

Za stanje o sigurnosti saobraćaja, pored ministarstava...

17.05.2017

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas početi isplata novčanih naknada za mjesec april 2017. godine općinskim službama na ime korisnika koji su ostvarili prava po osnovu zaštite porodica sa djecom u Kantonu Sarajevo.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 2.249133,54 KM.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 21.976 korisnika...

17.05.2017

Ministar pravde i uprave Mario Nenadić sastao se danas s direktorom Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći Kantona Sarajevo Velijom Nuhanovićem sa kojim je analizirao realizirane aktivnosti ove ustanove u tekućoj godini, te razgovarao o pripremi pravilnika o unutarnjoj organizaciji Zavoda i drugim važnim pitanjima vezanim za osiguranje instituta besplatne pravne pomoći.

Direktor Nuhanović je...

17.05.2017

Na inicijativu ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Marija Nenadića, održan je sastanak predstavnika ovog ministarstva, Ministarstva finansija i Direkcije za puteve KS. Tema sastanka je bio nastavak realizacije projekta izgradnje Južne longitudinale, a koji su Vlada KS i Direkcija za puteve zaključili sa EBRD-om.

...
16.05.2017

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo uputilo je Javni poziv svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima da učestvuju na aukciji obveznica Kantona Sarajevo, u vrijednosti od 6.400.000,00 KM.

Javnom ponudom ponuđeno je 6.400 obveznica, nominalne vrijednosti 1.000,00 KM po obveznici, sa rokom dospijeća tri godine i polugodišnjom isplatom kamate.

Najavljeno je da će aukcija biti održana 30.maja 2017.godine na...

16.05.2017

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić primio je Taekwondo reprezentaciju Bosne i Hercegovine koja je učestvovala na ITF Taekwondo Evropskom prvenstvu za juniore i seniore koje se održalo od 20. do 23. aprila ove godine u glavnom gradu Bugarske Sofiji. Naša juniorska reprezentacija osvojila je dvije srebrene medalje, od kojih je u jako teškoj konkurenciji od 35 boraca jednu osvojio taekwondo reprezentativac i član kluba „Taekyon“ iz...

15.05.2017

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primio je danas novoimenovane članove Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) koje je...

15.05.2017

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković upriličio je danas prijem za Sajru Šarenkapa, Enu Fatić, Lejlu Srna, Malika Čatovića i Adnana Pamuka pobjednike najvećeg državnog takmičenja za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom "Business Challenge".

Prijemu su prisustvovali i Belmina Čorbić i Emir Kustura...