Novosti

12.11.2019

Ponovno pokretanje nastava na   Stomatološkom  i  Farmaceutskom fakultetu,  Fakultetu zdravstvenih studija  i Prirodno matematičkom  fakultetu   najavljeno je za ponedjeljak 18. novembar. To je dogovor sa  današnjeg sastanka  predstavnika Rektorata i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu   , delegacija svih fakulteta medicinske grupacije, Sindikata i studenata ,  a koje je  organiziralo Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS  i ministrica Zineta Bogunić. 

Rezultat današnjih...

12.11.2019

Povodom 14. novembra – Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, danas je ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić primila predstavnike Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom iznijeti su problemi osoba sa dijabetesom sa kojima se svakodnevno susreću, te razgovarano o prijedlozima za njihovo rješavanje i prevazilaženje.

„Ministarstvo zdravsta će u saradnji sa Zavodom...

12.11.2019

Na inicijativu Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite i okoliša Kantona Sarajevo, danas je održana stručna rasprava koja ima za cilj analizu rješenja i prijedloga koji bi omogućili što efikasniju provedbu izmjene i dopune Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS.

“Ovo je jedno od vrlo važnih pitanja o kojima je potrebno da diskutujemo. Nastojali smo da u izmjene i dopune Odluke ugradimo sve rezultate studija i da pokušamo...

11.11.2019

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona ...

11.11.2019

 

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić potpisao je danas ugovore sa dekanima Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Jasminom Velagićem i Mustafom Memićem te direktoricom BIT Alliance Tatjanom Vučić o finansiranju troškova školarina za 150 studenata stručnog studija „Razvoj softvera“ prve i druge godine.

Ministarstvo privrede KS će...

11.11.2019

Vrijednost projekta koje realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH iznosi 210.000 KM. Sredstva su namijenjena za izvođenje radova na šest objekata koji pripadaju resornom ministarstvu, a među kojima su i dvije nove policijske stanice.

Ovim povodom, danas je ministar unutrašnjih poslova Admir Katica obišao policijsku upravu u Vogošći na kojoj se radovi na izgradnji...

11.11.2019

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas korisnici po osnovu zaštite porodice sa djecom u KS svoje oktobarske naknade moći podići u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 1.807.654,20 KM. Pomenuta sredstva su izdvojena za 7.874 korisnika prava na dječiji dodatak, naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu dok odsustvuje sa posla radi...

11.11.2019

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo posjetila je Janju, najveće povratničko naselje u Bosni i Hercegovini. Održan je sastanak sa predstavnicima Mjesne zajednice i dogovorene su aktivnosti za podršku povratničkoj populaciji. Ministar...

10.11.2019

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Žrtava fašizma u naselju Otoka, u znak sjećanja na ubijene sugrađane. Na ovo mjesto, prije 26 godina, sa agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljene su tri granate od čijeg je eksplozivnog dejstva smrtno stradalo devet a teže i lakše ranjeno 38.

Samo dan ranije, sa istih položaja neprijateljske vojske, ispaljeni su projektili koji su ubili učiteljicu Fatimu...

09.11.2019

Na današnji dan , 9. novembra  navršilo se 26. godina  kada  je agresorska granata ispaljena sa položaja iz pravaca Nedžarića ubila u improviziranim prostorijama u kojima se odvijala nastava  na Alipašinom polju  učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike  Adisa Mujalo (1984), Vedada Mujkanović (1984) i Feđu Salkić (1986) . Od iste granate teže i lakše su ranjena još 23 učenika.
Delegacija Kantona   Sarajevo, ministrica obrazovanja , nauke i mladih Zineta Bogunić i pomoćnik ministra...

08.11.2019

Nakon današnje posjete Gradu Bijeljini delegacije Kantona Sarajevo i sastanka sa čelnicima Grada, na kojem je razgovarano o prednostima i problemima lokalnih zajednica,predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković izjavio  je kako je zajednički imenitelj svima u ovoj zemlji jedinstveni račun trezora, te kako podjednako raduju rezultati u svim dijelovima BiH.

„Svaka marka više i u Bijeljini, Brčkom, Bihaću, Livnu, Tuzli jednako je vrijedna....

08.11.2019

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić potpisali Sporazum o realizaciji projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica. Kako je navedeno, izgradnja pruge počinje sljedeće godine, a procijenjena vrijednost projekta iznosi 40 miliona KM.

"Ponosan sam što sam dio ovog tima koji je potpisao Sporazum o konačnom početku realizacije  gradnje ove pruge. Ovo je  projekat  od visokog interesa  za sve građane Kantona.  Radi se o skoro 13 kilometara...

08.11.2019

Izgradnja gradskog autoputa, odnosno brze ceste do priključenja s Prvom transverzalom i mogućnosti optimizacije željezničke infrastrukture na području Kantona Sarajevo bili su povod današnjeg sastanka ministara finansija i saobraćaja Amela Kovačevića i Adnana Štete s premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem.

Ovo je prvi sastanak na ovu temu koji je održan na poziv federalnog premijera Novalića, a kojem su prisustvovali i...

08.11.2019

Delegacija Kantona Sarajevo u sastavu: predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković, premijer Edin Forto i ministri  zdravstva, privrede, unutrašnjih poslova, rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Amela Sofić, Haris Bašić, Admir Katica, Malik Garibija i Damir Filipović danas je u posjeti...

07.11.2019

Vlada Kantona Sarajevo će dodijeliti 185.000 maraka Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona (MUP BPK) za nabavku opreme, materijalno-tehničkih sredstava i školovanje kadeta na Policijskoj akademiji Sarajevo, a koji im po sistematizaciji nedostaju. 

Vlada KS je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo finansija KS da preraspodjele sredstva iz neutrošenih budžetskih rezervi za ovu godinu, i to 60.000 maraka za...

07.11.2019

Vlada Kantona Sarajevo će sa ukupnim procijenjenim iznosom od 167.200 KM učestvovati u sufinansiranju organizacije javnog dočeka Nove 2020. godine u Sarajevu.

Kako je precizirano na sjednici, 70.000 KM će biti doznačeno Gradu Sarajevu s pozicije Turističke zajednice KS, dok će dodatnih 30.000 KM TZ KS namjenski utrošiti za regionalnu...

07.11.2019

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar unutrašnjih  poslova KS Admir Katica i predsjednik Upravnog odbora  Sindikata policijskih službenika  Sadik Ećo potpisali su danas Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora   kojim se omogućava stvaranje povoljnijih prava za sve policijske službenike Uprave policije.

Prema izmjenama i dopunama, naknada za slučaj teške bolesti ubuduće će iznositi tri prosječne plate na nivou Federacije BiH i izjednačena je s visinom koju imaju drugi uposlenici...

07.11.2019

Današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju potvrda je opredjeljenja Vlade KS i Ambasade SAD u BiH da naprave značajne iskorake u borbi protiv korupcije. Potpis na ovaj dokument danas su stavili premijer KS Edin Forto, ambasador SAD-a Eric Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jorgan Andrews.

“Svi parametri pokazuju da svi koji odlaze iz BiH to čine zbog korpucije. Ljudi ne odlaze jer su fizički ugroženi, što nemaju posla,...

07.11.2019

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko položio je danas cvijeće na mezar kapetana Esada Bajramovića u haremu Alipašine džamije, te je učenjem Fatihe odao počast nekadašnjem načelniku štaba 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Kapetan Bajramović poginuo je na današnji dan 1994. godine spašavajući ranjenog saborca na Nišićkoj visoravni prilikom oslobađanja više okupiranih sela i zaseoka.

...
06.11.2019

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić obišao je danas nekoliko starih zanatskih radnji na Baščaršiji, gdje se u razgovoru sa zanatlijama uvjerio o značaju podsticaja koje je Ministarstvo ove godine izdvojilo u cilju očuvanja i razvoja tradicionalnih i starih zanata.

U 2019. Ministarstvo privrede izdvojilo je 100.000 KM poticajnih sredstava, koja su dodijeljena u pojedinačnom iznosu od 393,70 KM. Od 273 zaprimljene prijave, što je za 10...