Vlada Kantona Sarajevo

Novosti

22.01.2021

Vrlo brzo bit će uspostavljeni registri poticaja u Kantonu Sarajevo, najavljeno je na današnjem radnom sastanku predstavnika Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, koje je predvodio ministar Adnan Delić, i predstavnika Ureda za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS i njihovog šefa Erduan Kafedžić.

Nakon iznesenog i obrazloženog prijedloga šefa Ureda Kafedžića, ministar Delić je prihvatio inicijativu da se uspostave registri poticaja...

22.01.2021

Intenziviranja saradnje Ministarstva i UNICEF-a, s ciljem unapređenja kvaliteta obrazovanja i obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo, bio je povod današnjeg sastanka ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota – Muminović sa predstavnicima ove organizacije Sanjom Kabil i Lamijom Landžo.

Tokom sastanka akcent je stavljen na partnerski rad resornog ministarstva i UNICEF-a, a posebno kada su u pitanju projekti vezani za izradu inkluzivnog...

22.01.2021

Izrada novog Zakona o visokom obrazovanju KS, sagledavanje aktuelnog stanja, evidentiranje eventualnih poteškoća u radu, te unapređenje saradnje bili su povod za organiziranje posjete ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS prof. dr. Melike Husić-Mehmedović i rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifata Škrijelja trima organizacionim jedinicama UNSA.

Ministrica Husić-Mehmedović i rektor Škrijelj su danas, sa prof. dr. Arzijom Pašalić, predsjednicom Grupacije medicinskih...

22.01.2021

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo dobilo je obavijest od ...

22.01.2021

Prije 27 godina agresorska granata koja je pala među djecu na Alipašinom polju dok su se sankali u svojoj ulici, ubila je šest naših najmlađih sugrađana, a isto toliko ih je toga dana bilo i ranjeno.

Ove nevine žrtve trajno će sjećati sve nas na stravične zločine razaranja i ubijanja, koje je Vojska Republike Srpske (VRS) u toku opsade Sarajeva ‘92–‘95. godine iza sebe ostavila - 1.602 ubijene djece i preko 11 hiljada ubijenih Sarajlija.

...
22.01.2021

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici razriješila vršioce dužnosti predsjednika i članove Upravnog odbora Javne ustanove “Dom zdravlja KS”, te imenovala nove vršioce dužnosti na period od tri mjeseca, to jeste do okončanja procedure Javnog oglasa i konačnog imenovanja.

Za predsjednika je imenovan prim.dr. Alen Pilav, dok su članovi: prof.dr. Merita Tirić – Čampara, mr.sci.dr. Zlatko Ilić, dr.sci.dipl.med.tehničar...

21.01.2021

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je radni sastanak sa predsjednikom Obrtničke komore Kantona Sarajevo Naserom Idrizagićem i sekretarom ove komore Kemalom Isanovićem.

Na samom početku sastanka je konstatovano da je situacija u obrtničkim djelatnostima veoma teška, jer u njima trenutno ima veliki broj zatvorenih obrta, kao posljedica pandemije COVID-19 oboljenja.

“S obzirom da među najteže pogođene...

21.01.2021

Vlada Kantona Sarajevo je danas, nakon što je ministar unutrašnjih poslova Admir Katica upoznao njene članove sa sinoćnim dešavanjima u migrantskom kampu u Blažuju, zakazala za 28. januar 2021. godine tematsku sjednicu o migrantskoj krizi u Kantonu Sarajevo na koju će biti pozvani i članovi Koordinacionog tima KS za pitanja migranata.

Kako je najavio ministar Katica, naredne sedmice će biti održan sastanak sa ministrom sigurnosti BiH, kojem će prisustvovati i policijski komesar KS,...

21.01.2021

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo uputilo je danas apel poslodavcima u kojem ih poziva da dosljedno primjenjuju Uredbu o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih...

21.01.2021

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici raspravljala o javnosti i transparentnosti rada organa uprave, ustanova i preduzeća, kojima je osnivač Kanton Sarajevo.

„Identifikovali smo da se veliki broj institucija ne pridržava u potpunosti Uredbe o vrsti i postupku objavljivanja propisa i javnosti rada organa uprave, javnih preduzeća, ustanova i drugih pravnih lica, čiji je osnivač KS“, istakla je ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić,...

21.01.2021

Načelnici Mandić, Tanović, Muzur i Hadžibajrić potvrdili pristup registru zaposlenih, Smajić i Fazlić podržali inicijativu

Priključivanje općina uspostavljenim kantonalnim registrima imenovanih lica i zaposlenih u javnom sektoru, kao i registru javnih nabavki bila je primarna tema sastanka ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejle Brčić sa načelnicima i predstavnicima sarajevskih općina.

Uz načelnike...

20.01.2021

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, u okviru obilaska i upoznavanja sa javnim ustanovama, upravama i preduzećima, posjetio je danas Centar za napredne tehnologije, Upravu za šumarstvo i Kantonalno javno preduzeće “Sarajevo-šume”.

Kako je nakon sastanka najavio ministar Delić, Centar za napredne tehnologije u svom budućem funkcioniranju imat će fokus na razvoju inovacija, te težiti poduzimanju iskoraka za uspostavu sistemske podrške...

20.01.2021

Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Suanita Banda ozvaničili su danas početak radova na rekonstrukciji objekta vrtića „Lužani“, koji se nalazi u ulici Karima Zaimovića 4.

Ministrica Hota-Muminović je, ovom prilikom, podsjetila kako je opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo povećanje kapaciteta ustanova za predškolski odgoj.

...
20.01.2021

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš zabilježena su prekoračenja izmjerenih vrijednosti za PM10 čestične tvari u zraku preko 150µg/m³ za prethodni dan. Ostali praćeni polutanti su, također, bilježili prekoračenja tolerantnih vrijednosti za sumpor dioksid na području Ilijaša, te azot dioksid na području mjerenja mobilne stanice na Ilidži i na lokalitetu Otoka. 

...
20.01.2021

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić održao je danas sastanak sa šefom Ureda UNESCO-a u Bosni i Hercegovini Sinišom Šešumom, s kojim je razgovarao o regionalnoj olimpijskoj akademiji, što bi u budućnosti omogućilo da svi oni koji dođu u Sarajevo obiđu i Olimpijski muzej.

Tim povodom, ministar Avdić je istakao kako je za obnovu ovog muzeja značajna finansijska sredstva izdvojilo i Ministarstvo kulture i sporta KS.

...
20.01.2021

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović održali su danas sastanak ...

20.01.2021

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Enver Hadžiahmetović ...

19.01.2021

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je danas Poljoprivredno dobro Butmir, Kantonalno javno preduzeće Veterinarska stanica, te Odjeljenje za poljoprivredne poslove Ministarstva privrede KS.

"Svaki poljoprivredni proizvođač u KS je dragocjen i imat će našu podršku", izjavio je ministar Delić, nakon posjete Odjeljenju za poljoprivredne stručne poslove Ministarstva privrede KS. Pandemija je cjelokupnoj privredi donijela probleme i...

18.01.2021

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je sa direktorom Direkcije za ceste Selmirom Kovačem obišao gradilišta na Prvoj transverzali, u ulici Džemala Bijedića i buduće gradilište rondoa sa kružnim tokom na Devetoj transverzali.

Direktor Kovač je upoznao ministra Štetu sa fazama realizacija navedenih infrastrukturnih projekata koji su od velikog značaja za građane Kantona Sarajevo.

"Nisam najzadovoljniji sa...

18.01.2021

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provedbe Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka informiše javnost Kantona Sarajevo da nema uslova za proglašenje prve epizode "Pripravnost" na području našeg kantona,...