Novosti

14.11.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković održao je danas sastanak s predstavnicima privatnih predškolskih ustanova, koji su iznijeli vrlo konkretne prijedloge za osiguranje još boljeg načina sufinansiranja boravka djece sa Liste čekanja Javne ustanove “Djeca Sarajeva” u cjeloviti razvojni program predškolskog odgoja i obrazovanja u privatnim predškolskim ustanovama.

“Naveli su kako bi ubuduće trebalo imati socijalnu kartu...

14.11.2019

U multimedijalnoj sali Fonda memorijala na Kovačima sinoć je održan okrugli sto o temi: „Talijan – zaboravljeni junak (ili general) Republike Bosne i Hercegovine“, čiji je cilj sjećanje na veliki doprinos Mustafe Hajrulahovića Talijana u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

...

13.11.2019

Na današnjem redovnom sastanku članova Operativne grupe za izgradnju Prve transverzale, navedeno je, kako prema informacijama s kojima raspolažu, odbijena je tužba “Penny-a” na Odluku o proglašenju javnog interesa Opštine Centar.

Na sastanku je zaključeno da ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić, ministar finansija KS Amel Kovačević i predstavnik Zavoda za izgradnju KS održe sastanak sa Poreznom upravom, kako bi se predmeti koji...

13.11.2019

Povodom jučerašnjeg incidenta na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, kada je jedan od roditelja pacijenta prijetio ljekaru Edi Hasanbegoviću, šefu Pedijatrijske klinike, nezadovoljan uslugom i tretmanom, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić osuđuje napad i navodi da ne postoji nikako opravdanje za bilo koji oblik nasilja.

"Odnos između pacijenata i zdravstvenih radnika treba se zasnivati na osnovama etičnosti, poštujući pravila...

13.11.2019

Pilot projekt vođenja odjeljenske knjige u elektronskom obliku u srednjim školama Kantona Sarajevo bio je povod današnjeg sastanka ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić sa direktorima 11 srednjih škola.

U prvoj fazi provođenja pilot projekta učestvovat će sljedeće srednje škole: Druga gimnazija, Četvrta gimnazija, Prva bošnjačka gimnazija, Srednjoškolski centar Hadžići, Srednja elektrotehnička škola, Srednja poslovno-komercijalna...

13.11.2019

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić primila je danas predstavnike Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka". Teme razgovora bile su aktivnosti Udruženja i saradnja sa resornim ministarstvom.

Ovom prilikom, direktor Udruženja i roditelj dječaka koji se liječio od raka Fikret Kubat zahvalio je na podršci koju su  pružile Vlada KS i Ministarstvo zdravstva za održivi rad Roditeljske kuće u Sarajevu, u kojoj borave djeca oboljela od...

13.11.2019

Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještavaju korisnike sa statusom civilnih žrtava rata sa područja Kantona Sarajevo da će danas u poslijepodnevnim satima svoje oktobarske naknade moći podići u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Pravo na ovu naknadu u Kantonu Sarajevo ostvarilo je 3.538 korisnika.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je osiguralo 1.135....

13.11.2019

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo obavještava građane da akcija besplatne preventivne vakcinacije protiv gripe u sezoni 2019/2020. godine počinje sutra, 14. novembra 2019.godine.

Ove godine Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo obezbijedio je finansijska sredstva za nabavku 8.000 doza vakcina. Akcija se provodi u saradnji s Javnom ustanovom "Dom zdravlja Kantona Sarajevo" i “Zavoda za zdravstvo”, pa će građanima biti omogućena...

12.11.2019

Ponovno pokretanje nastava na   Stomatološkom  i  Farmaceutskom fakultetu,  Fakultetu zdravstvenih studija  i Prirodno matematičkom  fakultetu   najavljeno je za ponedjeljak 18. novembar. To je dogovor sa  današnjeg sastanka  predstavnika Rektorata i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu   , delegacija svih fakulteta medicinske grupacije, Sindikata i studenata ,  a koje je  organiziralo Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS  i ministrica Zineta Bogunić. 

Rezultat današnjih...

12.11.2019

Povodom 14. novembra – Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, danas je ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić primila predstavnike Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom iznijeti su problemi osoba sa dijabetesom sa kojima se svakodnevno susreću, te razgovarano o prijedlozima za njihovo rješavanje i prevazilaženje.

„Ministarstvo zdravsta će u saradnji sa Zavodom...

12.11.2019

Na inicijativu Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite i okoliša Kantona Sarajevo, danas je održana stručna rasprava koja ima za cilj analizu rješenja i prijedloga koji bi omogućili što efikasniju provedbu izmjene i dopune Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS.

“Ovo je jedno od vrlo važnih pitanja o kojima je potrebno da diskutujemo. Nastojali smo da u izmjene i dopune Odluke ugradimo sve rezultate studija i da pokušamo...

11.11.2019

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona ...

11.11.2019

 

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić potpisao je danas ugovore sa dekanima Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Jasminom Velagićem i Mustafom Memićem te direktoricom BIT Alliance Tatjanom Vučić o finansiranju troškova školarina za 150 studenata stručnog studija „Razvoj softvera“ prve i druge godine.

Ministarstvo privrede KS će...

11.11.2019

Vrijednost projekta koje realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH iznosi 210.000 KM. Sredstva su namijenjena za izvođenje radova na šest objekata koji pripadaju resornom ministarstvu, a među kojima su i dvije nove policijske stanice.

Ovim povodom, danas je ministar unutrašnjih poslova Admir Katica obišao policijsku upravu u Vogošći na kojoj se radovi na izgradnji...

11.11.2019

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas korisnici po osnovu zaštite porodice sa djecom u KS svoje oktobarske naknade moći podići u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 1.807.654,20 KM. Pomenuta sredstva su izdvojena za 7.874 korisnika prava na dječiji dodatak, naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu dok odsustvuje sa posla radi...

11.11.2019

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo posjetila je Janju, najveće povratničko naselje u Bosni i Hercegovini. Održan je sastanak sa predstavnicima Mjesne zajednice i dogovorene su aktivnosti za podršku povratničkoj populaciji. Ministar...

10.11.2019

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Žrtava fašizma u naselju Otoka, u znak sjećanja na ubijene sugrađane. Na ovo mjesto, prije 26 godina, sa agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljene su tri granate od čijeg je eksplozivnog dejstva smrtno stradalo devet a teže i lakše ranjeno 38.

Samo dan ranije, sa istih položaja neprijateljske vojske, ispaljeni su projektili koji su ubili učiteljicu Fatimu...

09.11.2019

Na današnji dan , 9. novembra  navršilo se 26. godina  kada  je agresorska granata ispaljena sa položaja iz pravaca Nedžarića ubila u improviziranim prostorijama u kojima se odvijala nastava  na Alipašinom polju  učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike  Adisa Mujalo (1984), Vedada Mujkanović (1984) i Feđu Salkić (1986) . Od iste granate teže i lakše su ranjena još 23 učenika.
Delegacija Kantona   Sarajevo, ministrica obrazovanja , nauke i mladih Zineta Bogunić i pomoćnik ministra...

08.11.2019

Nakon današnje posjete Gradu Bijeljini delegacije Kantona Sarajevo i sastanka sa čelnicima Grada, na kojem je razgovarano o prednostima i problemima lokalnih zajednica,predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković izjavio  je kako je zajednički imenitelj svima u ovoj zemlji jedinstveni račun trezora, te kako podjednako raduju rezultati u svim dijelovima BiH.

„Svaka marka više i u Bijeljini, Brčkom, Bihaću, Livnu, Tuzli jednako je vrijedna....

08.11.2019

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić potpisali Sporazum o realizaciji projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica. Kako je navedeno, izgradnja pruge počinje sljedeće godine, a procijenjena vrijednost projekta iznosi 40 miliona KM.

"Ponosan sam što sam dio ovog tima koji je potpisao Sporazum o konačnom početku realizacije  gradnje ove pruge. Ovo je  projekat  od visokog interesa  za sve građane Kantona.  Radi se o skoro 13 kilometara...