Novosti

17.08.2019

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo objavilo je javni poziv za prijavu privatnih predškolskih ustanova za prijem djece sa liste čekanja JU Djeca Sarajeva.

Pravo prijave na javni poziv imaju predškolske ustanove koje su upisane u Registar predškolskih ustanova Ministarstva, te ispunjavaju uslove za rad propisane Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju.

U upisnom roku JU Djeca Sarajeva je zaključila listu sa 682 djece koja su ostala bez mjesta u vrtićima...

16.08.2019

U cilju poboljšanja energijske efikasnosti, na objektu Terapijske zajednice Kampus Kantona Sarajevo u Rakovici počinju građevinski, kao i radovi na ugradnji novog sistema zagrijavanja.

Kako je naveo ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović, izvodit će se radovi termoizolacije i zamjene fasadne stolarije te zamjene staklenih  krovova na objektu.

Planirana je i ugradnja novog...

16.08.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta danas su obišli Udruženje Sarajevo taxi i dispečerski centar, koji je, prema riječima predsjednika njihovog udruženja Envera Suljagića, najmoderniji u regionu. Nakon toga, održali su zajednički sastanak.

“Putem aplikacije ‘mojTaxi’ u dispečerskom centru se mogu pratiti sva vozila Sarajevo taxija, što prije svega doprinosi sigurnosti i efikasnosti...

15.08.2019

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjem nastavku 33. sjednice utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu  između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD-a za realizaciju Projekta „Javni prevoz Sarajevo“, te ga uputila Skupštini KS na razmatranje i usvajanje.

„Radi se o 15 miliona EUR-a zajma kod pomenute banke, a sa kojom su pregovori o realizaciji ovog iznosa održani krajem prošlog mjeseca, pri čemu...

15.08.2019

Ugovore o realizaciji eksperimentalne nastave s primjenom ishoda učenja u predmetu Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost za školsku 2019/2020. godinu potpisala je danas ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić sa direktoricama šest osnovnih škola.

Ugovori su potpisani sa direktoricama OŠ Džemaludin Čaušević”, “Musa Ćazim Ćatić”, “Pofalići”, “Stari Ilijaš”, “Vrhbosna” i “Mehmedalija Mak Dizdar” Bebom...

15.08.2019

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, danas je članovima Vlade KS prezentirao inicijativu i plan formiranja helikopterske jedinice i nabavke višenamjenskog helikoptera koji će služiti za operativne poslove MUP-a KS i civilne potrebe.

"U Kantonu Sarajevo smještene su mnoge ambasade, međunarodne i domaće organizacije i institucije. Ovo je grad u kojem se odvijaju velike kulturne i sportske manifestacije, a u geografskom pogledu...

15.08.2019

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo danas su se sastali sa delegacijom kompanije Hino Travel Group.

Hino Travel je najveći turoperator u Velikoj Britaniji koji nudi usluge kineskoj klijenteli, a povod posjeta Sarajevu je interes kineskih turista za Sarajevo i BiH.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar privrede Haris Bašić i ministar finansija Amel Kovačević su iskazali...

15.08.2019

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici usvojila zaključak kojim je utvrđeno da cijena prijevozne karte na autobusnoj liniji Drvenija - Hrasnica za jednu vožnju iznosi 2,50 KM.

Kako je navedeno, za realizaciju ovog zaključka zaduženo je Ministarstvo saobraćaja KS, KJKP “GRAS” i Centrotrans Eurolines.

“Nama je u interesu da osiguramo efikasniji, brži i povezaniji prijevoz putnika na području Kantona”,...

15.08.2019

Projektom povećanja energijske efikasnosti objekata javnih ustanova u Kantonu Sarajevo u 2019. godini obuhvaćeni su objekti ambulante Tarčin  i Policijske stanice Hadžići.

Ovaj projekt finansiraju Vlada Švedske, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, općine  i Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.  Implementator  je UNDP u sklopu projekta “Zeleni ekonomski razvoj”.

“Osim energetski isplativijeg i ugodnijeg...

14.08.2019

Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Park krenuli su rano jutros u akciju čišćenja i uređenja Kampusa Univerziteta u Sarajevu, kako bi ovaj prostor uskoro bio pretvoren u zelenu površinu. Ovu aktivnost realizuje Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS u saradnji sa rektoratom koji finansira ovaj projekt.

“Ovaj dio grada je godinama predstavljao ruglo, a studenti sa nekoliko sarajevskih fakulteta bit će pozvani da predlože...

14.08.2019

Prije nekoliko dana objavljen je tender za nabavku napredne opreme za istraživanje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevu kojim će upravljati tim stručnjaka sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Tim povodom, ovaj fakultet je posjetila delegacija Vlade Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom. Posjeti je prisustvovala i gđa Marie Bergström, direktorica Odjela za saradnju u Švedskoj ambasadi u Sarajevu.

...
14.08.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta razgovali su danas s predsjednicom Udruženja “Baby Steps” Amilom Tatarević o mogućnostima saradnje na projektima edukacije roditelja o pravilnom instaliranju i upotrebi autosjedalica s ciljem preventivnog djelovanja i smanjenja broja smrtno stradale ili teško povrijeđene djece u saobraćajnim nesrećama.

...
14.08.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković razgovarao je danas sa novoimenovanim direktorom Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini Svenom Petkeom o projektima koji su značajni za Sarajevo, a koji su po njegovom mišljenju, na jedan nov i dobar način već započeti u oblasti borbe protiv korupcije, zagađenja zraka, te investiranja u izgradnju sobraćajnica.

“Svaki moderan pokret počinje u glavnom gradu, i ako dobro...

14.08.2019

Korisnici sa statusom civilnih žrtava rata u Kantonu Sarajevo moći će podići svoje julske naknade danas u poslijepodnevnim satima u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune, obavještavaju iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Pravo na ovu naknadu u Kantonu Sarajevo ostvarilo je 3.565 korisnika. Za te je namjene izdvojeno 1.142.193,70 KM iz Budžeta KS.

 

13.08.2019

Za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala, od 16. do 23. augusta ove godine, ugostiteljski objekti će raditi u produženom radnom vremenu, zašto je Vlada Kantona Sarajevo na današnjem prvom dijelu 33. sjednice dala svoju saglasnost.

Ovom saglasnošću je također omogućeno u istom periodu i okupljanje na lokalitetima gdje će se javno održavati planirane filmske projekcije.

Ovakav zaključak donesen je na osnovu prijedloga...

13.08.2019

Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanom prvom dijelu 33. redovne sjednice donijela Odluku da se Nusret Selimović imenuje za policijskog komesara Kantona Sarajevo.

Selimovića je kao prvorangiranog kandidata predložio i Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo.

Istom odlukom je Selimoviću, dosadašnjem glavnom inspektoru u Upravi policije, dodijeljen čin generalnog...

09.08.2019

Povodom predstojećeg Kurban bajrama, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, dopredsjedavajući Danijela Kristić, Vibor Handžić i Smiljana Viteškić, premijer Edin Forto, zastupnici u Skupštini i ministri u Vladi KS uputili su čestitku u kojoj se kaže:

„Svim muslimanima čestitamo Kurban bajram sa željom da im bude ispunjen radošću i srećom....

09.08.2019

Iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo obavještavaju da će ova ustanova u ponedjeljak 12. augusta ove godine, na dan Kurban bajrama, organizovati rad dežurnih službi.

Radit će dežurna služba na lokalitetu Centra - ulica Josipa Vancaša br.1 u periodu od 07:30 do 20:00 sati i služba na lokalitetu Ilidže - ulica Mustafe Pintola br. 1 od 07.30 do 20.00 sati.

Od utorka 13. augusta ova ustanova će raditi u skladu s redovnim...

09.08.2019

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić i direktor Opće bolnice „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ Zlatko Kravić svečano su otvorili danas obnovljeno porodilište u ovoj bolnici. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Prvi put od izgradnje nekadašnje Vojne bolnice adaptiran je...

09.08.2019

Danas su ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić, u prisustvu premijera Edina Forte, potpisali sporazum o zajedničkom finansiranju izgradnje objekta kombinovane predškolske ustanove „Razigrani dani“.

Vlada Kantona Sarajevo je u ovom projektu učestvovala sa 800.000 maraka, što je i ispunjenje dijela obećanja mjera Šestorke koji se odnosi na proširenje obuhvata predškolskog...