Novosti

22.02.2019

SARAJEVO, 20. FEBRUARA (ONASA) - Ministar finansija Amel Kovačević u intervjuu za Agenciju ONASA govori, između ostalog, o prioritetima u radu, finansijskoj situaciji u Ministarstvu, aktuelnim problemima u finansijskom sektoru, te o mogućim novim projektima u 2019.godini.

ONASA: Da li ste zadovoljni finansijskom situacijom u KS?

KOVAČEVIĆ: Kanton Sarajevo je najznačajnija ekonomska regija u BiH. Tu živi...

22.02.2019

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike sa statusom civilnih žrtava rata u Kantonu Sarajevo da danas počinje isplata njihovih novčanih naknada za mjesec januar.

Nalozi za isplatu poslati su bankama u kojima korisnici imaju otvorene tekuće račune.

Za ove namjene iz Budžeta KS uplaćeno je 1.163.387,40 KM.

Kako navode iz Ministarstva, pravo na naknadu ostvarilo je 3.604 korisnika.

 

22.02.2019

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović održao je danas sastanak sa direktorom Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Nervinom Dacićem.

...

22.02.2019

Novoimenovani ambasador NR Kine u BiH Ji Ping posjetio je danas...

22.02.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ugostio je danas predstavnike Univerziteta Bezmialem Vakif i Klinike Dragos Ibrahima Tuncaya i Sedata Ziyadea, kao i profesora doktora Ismeta Gavrankapetanovića koji je ujedno i gostujući profesor na ovom univerzitetu.

Tema sastanka je bila unapređenje dosadašnje saradnje između turskog i sarajevskog univerziteta, jer je navedeno kako ove dvije akademske ustanove imaju potpisan sporazum...

21.02.2019

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Uredbu o postupku prijema u radni odnos u svim zavodima, ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači Kanton, Grad ili općina.

Postupak svih prijema u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme u javnom sektoru vršit će se na osnovu obaveznog javnog konkursa. Resorni ministar rada Malik Garibija ističe da je pored obaveznih konkursa najveći iskorak uvođenje supervizora iz Ureda za borbu protiv...

21.02.2019

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Odluke o izradi Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo. Izradu ovog registra pokrenuta je na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i predstavljaće jedan od važnih alata za uvid u ljudske potencijale i kadrovsku bazu kojom raspolaže javni sektoru u Kantonu Sarajevo. Istovremeno ovo će biti i kontrolni mehanizam trošenja javnih sredstava u segmentu zapošljavanja u...

20.02.2019

U svjetlu Svjetskog dana socijalne pravde koji se obilježava od 2007. godine, u Ministarstvu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo žele skrenuti pažnju “da socijalna pravda nije isto što i milosrđe tj. sadaka”.

Resorni ministar Malik Garibija naglašava da socijalna pravda označava borbu za društvo jednakih šansi, društvo u kom slamamo barijere podignute po osnovu etničke, vjerske, rasne, spolne, teritorijalne ili...

20.02.2019

Delegaciju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope (VE) u čijem sastavu su bile dvije izvjestiteljice Leila Hunziker i Karla Dejonghe, te profesor i član grupe nezavisnih eksperata Jens Woelk i ko-sekretarica Odbora za monitoring Svitlana Pereverten razgovarali su danas sa predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem, premijerom Edinom Fortom i ministrom finansija Amelom Kovačevićem. Sastanak je organizovan s ciljem upoznavanja sa...

19.02.2019

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto primio je danas predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franju Topića s kojim je razgovarao o projektima koje ovo društvo planira realizirati u narednom periodu.

Na sastanku je rečeno kako ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO ove godine proslavlja 70 godina svog postojanja te da je ovim povodom planirano da 07. juna s početkom u 19:30 sati gostuje i u Sarajevu, s obzirom da će imati...

19.02.2019

Dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić i zastupnica Arijana Memić posjetile su jučer “Udruženje invalidnih i bolesnih osoba Blažuj”. Tom prilikom, predsjednik Udruženja Almir Išerić upoznao ih je sa radom Udruženja kao i problemima i potrebama populacije koju okuplja. Sastanku je prisustvovala i Almira Hasić, direktorica Udruženja "Samostalan korak" čiji su članovi, najvećim dijelom, slabovidne osobe.

Kako je navedeno, oba...

19.02.2019

Direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u FBiH (AKAZ) Ahmed Novo susreo se sa ministricom zdravstva Kantona Sarajevo Amelom Sofić i premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom.

Na sastanku je bilo govora o poboljšanju kvaliteta u zdravstvu i načinima na koje svi zajednički, svako u okviru svog mandata, mogu uraditi što više kako bi se obezbijedila što bolja i što kvalitetnija zdravstvena zaštita za svakog pacijenta.

“...

18.02.2019

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija prisustvovao je jednodnevnoj radionici na temu „Uključivanje u rad, bez naknade, u korist lokalne zajednice ili humanitarnih organizacija izrečene maloljetnim počiniocima krivičnih djela“, a koju je organizovao Centar za istraživanje politike suprostavljanja kriminalitetu (CPRC).

Učesnici su izrazili stručnu i profesionalnu spremnost da se u praksi...

18.02.2019

Zbog povećanih koncentracija čestičnih tvari u zraku PM10,  Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor je u nedjelju, 17. februara 2019. godine, na osnovu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo epizodu "Pripravnost".

Prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti PM10 (50 mikrograma po metru kubnom) za jučerašnji dan zabilježeno je na svim automatskim stanicama za monitoring kvaliteta zraka u...

18.02.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primio je danas delegaciju Društva novinara BiH, koju je predvodio generalni sekretar Fedžad Forto, te članice Upravnog odbora Arjana Tafro – Buljubašić i Verica Kalajdžić s kojima je, između ostalog, razgovarao o podršci za pokroviteljstvo manifestacije Novinar godine.

“Već 23 godine ovo društvo dodjeljuje novinarske nagrade i priznanja za pisani mediji, televizijsko, kao i radijsko...

18.02.2019

Odbor za javna priznanja Kantona Sarajevo uputio je javni poziv svim zainteresiranim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, udruženjima, fondacijama kao i pojedincima da podnesu inicijativu za dodjelu javnog priznanja Počasni građanin Kantona Sarajevo za 2019. godinu, a koja će biti uručena u okviru obilježavanja dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja 2019. godine.

U skladu sa Zakonom o javnim priznanjima Kantona Sarajevo, počasnim građaninom...

17.02.2019

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor na osnovu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je epizodu "Pripravnost", zbog povećanih koncentracija čestičnih tvari u zraku PM10 u posljednja 24 sata. 

Prekoračenje dozvoljenih vrijednosti PM10 (50 mikrograma po metru kubnom) zabilježeno je na svim automatskim stanicama za monitoring kvaliteta zraka u kantonu.

Kako...

15.02.2019

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo donio je odluku da se peta radna sjednica Skupštine održi 27. 02.2019. godine.

Uz Informaciju o radu KJKP „GRAS“  i Informaciju o radu Uprave KJKP „Vodovod i kanalizacija” na dnevnom redu naći će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata u "Službenim novinama Kantona Sarajevo", Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Program rada Javne ustanove „Služba za...

15.02.2019

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko i šef Turske vojne misije u BiH Ali Taniš uručili su danas na Ilidži donaciju ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide sa područja cijele BiH.

Turska vojna misija u BiH izvršila je nabavku 50 elektromotornih invalidskih kolica, 100 manuelnih invalidskih kolica, 100 pari podpazušnih štaka i 100 pari čarapa za protezu. Dodjela navedenih ortopedskih...

15.02.2019

Dopredsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić primila je danas predstavnike Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo  Amelu Šiljević i Elvira Čuzovića sa kojima je razgovarala o problemima ove populacije. Tom prilikom je kazala da će inicirati prema nadležnim kantonalnim institucijama  ispunjavanje zahtjeva dijaliznih pacijenata.

Kako je navela predsjednica Udruženja Šiljević, u Kantonu Sarajevo trenutno ima oko 320...