Vlada Kantona Sarajevo

Novosti

27.05.2022

Prema planu Direkcije za puteve, ove godine se nastavlja obnova regionalnog puta R442a Hadžići-Igman-Krupac, a ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i direktor Direkcije za puteve Selmir Kovač obišli su gradilište na dionici tog puta. 

"Prošle godine završeni su značajni radovi na ovoj saobraćajnici, obnovljene su određene dionice, izgrađen kružni tok. Ove godine nastavljamo od dionica koje su završene, dalje prema Krupcu", rekao je...

27.05.2022

Delegacija Kantona Sarajevo, koju su predvodili predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić i premijer Edin Forto, položila je cvijeće na mjesto masakra u ulici Ferhadija, gdje je prije 30 godine smrtno stradalo 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s agresorskog položaja.

Tog tragičnog dana ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović,...

27.05.2022

Vezano za novinarske natpise objavljene prethodnih dana u medijima o sječi stabala u prašumi „Ravna Vala“ obavještavamo javnost da se u prašumi „Ravna Vala“ ne provode nikakve aktivnosti na sječi stabala, ali ni bilo kakve druge aktivnosti.

...

27.05.2022

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas na službenoj web stranici Ministarstva javni poziv veterinarskim stanicama s područja Kantona Sarajevo za aktivnosti provođenja mastitis testova kod krava.

Kako navode iz Ministarstva, Programom mjera zdravstvene zaštite životinja i njihovom provođenju u tekućoj godini propisana je obaveza kontrole zdravlja vimena. Vlasnici životinja dužni su svaku životinju čije se mlijeko stavlja u javnu potrošnju podvrgnuti pretrazi na...

26.05.2022

U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači danas je predstavljena infografika o devet heroja oslobodilačkog rata - Safetu Hadžiću, Mehdinu Hodžiću, Hajrudinu Mešiću, Adilu Bešiću, Safetu Zajki, Midhadu Hujduru – Hujki, Enveru Šehoviću, Nesibu Malkiću i Izetu Naniću.

Oni su ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine dobili Orden heroja oslobodilačkog rata "za izuzetno junaštvo i samoprijegor ispoljen u borbenim dejstvima i pri tome ostvarene izuzetne rezultate koji su...

26.05.2022

Prije sedam i po godina Smail Žilić napustio je posao u Poljoprivrednom institutu u Sarajevu i s porodicom preselio na Kupres, gdje su pokrenuli siranu Kupres Milch koja već godinama unazad, prema ocjeni regionalnih sajmova i gastronoma, proizvodi najbolji livanjski sir na Balkanu.

U proteklih sedam i po godina investirali su u infrastrukturu i tehnološku modernizaciju više od 3,5 miliona KM i, kako kaže vlasnik sirane, sad je vrijeme da u posao...

26.05.2022

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost JU Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" da  primi u radni odnos na neodređeno vrijeme 28 radnika, na radna mjesta koja su ostala upražnjena u protekle dvije godine, uglavnom nakon penzionisanja radnika.

Saglasnost je data na upošljavanje 11 medicinskih sestara – tehničara, četiri radnice na održavanju čistoće, dvije pomoćne radnice u kuhinji, dvije radnice na poslovima vešeraja, jedne diplomirane medicinske sestre, jedne više medicinske...

26.05.2022

Nakon jučerašnjih, na sreću, lažnih dojava o podmetanju bombi u oko 110 ustanova i institucija u Kantonu Sarajevo, među kojima su, uglavnom, bile u pitanju osnovne i srednje škole, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota Muminović je kratko prokomentarisala nastavak odvijanje nastavnog procesa u ovim obrazovnim ustanovama.

“Nastavni proces u Kantonu Sarajevo održava se danas redovno u većini škola. Osam osnovnih i dvije srednje škole radi...

26.05.2022

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić boravio je jučer u posjeti Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). 

Ovom prilikom, ugostili su ga rektor IUS-a prof.dr. Ahmet Yıldırım i docent i direktor IUS-ovog Centra za istraživanje i razvoj dr. Jasmin Šutković.

Na početku sastanka ministar Delić je istakao potrebu usklađivanja studijskih programa s potrebama tržišta rada, posebno u oblasti novih djelatnosti koje...

26.05.2022

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanju i mlade KS Aleksandra Nikolić obratili su se danas studentima koji su zbog nezadovoljstva Nacrtom zakona o visokom obrazovanju protestirali ispred zgrade Vlade KS.

Tom prilikom, potcrtali su da će u pripremi ovog zakonskog rješenja rado saslušati zahtjeve studenata, te ih pozvali da iznesu konkretne zahtjeve, učestvuju u javnoj raspravi, odnosno da svoje prijedloge dostave pismeno.

“Ako imate bilo...

26.05.2022

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić potpisali su danas Sporazum o dodjeli 120.000 KM Općini Bužim za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade u Bužimu.

...
26.05.2022

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo finansija nastavljaju aktivnosti na realizaciji izvršnih sudskih presuda po Javnom pozivu za zaključenje vansudskih nagodbi od 22. novembra prošle godine, a u cilju izmirenja finansijskih potraživanja iz radnog odnosa koja su pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama dosuđena zaposlenicima u organima i institucijama. 

Po ovom pozivu, u skladu sa planiranim sredstvima u budžetima Kantona Sarajevo za 2021. i 2022...

26.05.2022

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za odgoj i osnovno obrazovanje Naida Hota-Muminović i ministar finansija Davor Čičić sastali su se jučer u Sarajevu s predsjednikom Globalnog vijeća za toleranciju i mir (GCTP) Ahmedom Bin Mohammedom Al Jarwanom i grupom parlamenataraca iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Sastanku je prisustvovao i Josip Juratović, izvjestitelj Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD-a) za evropsku politiku...

25.05.2022

Trodnevna radionica na kojoj je planirano predstavljanje potencijalnih varijantnih rješenja osnovne koncepcije razvoja Kampusa Univerziteta u Sarajevu počela je danas u prostorijama Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta UNSA.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je prilikom pozdravnog obraćanja podsjetio na Ugovor o saradnji između Kantona Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu i Evropske investicijske banke (EIB) koji je potpisan prošle godine, u...

25.05.2022

Svi mladi  u Kantonu Sarajevo sa napunjenih 18 godina od Vlade Kantona Sarajevo dobit će vaučere za tri besplatne pozorišne predstave i tri posjete muzejima u Kantonu Sarajevo.

Inicijativu za dodjelu vaučera mladima pokrenula je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Vildana Bešlija, a interresorno će je realizirati Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i Ministarstvo kulture i sporta.

„Dodijelit ćemo poklon bon za oko 4.000 mladih osoba koje u ovoj godini...

25.05.2022

Kod Spomen obilježja šehidima MZ Dragoradi i III bataljona 126. ilijaške brigade intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te polaganjem cvijeća prisutnih delegacija danas je obilježena godišnjica “Slamanje neprijateljske ofanzive u širem rejonu Kruševa”.

Ovom prilikom, evocirana su sjećanja na 61 šehida sa ovog područja koji su svoje živote položili za odbranu domovine.

Obilježavanju ove tužne godišnjice prisustvovao je...

25.05.2022

U organizaciji Vlade Kantona Sarajevo i UNDP-a, danas je prezentirana Strategija za ograničenje korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo u periodu 2022-2032.

Strategija je izrađena uz finansijsku podršku Vlade KS, u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj - GED" koji finansira Švedska, a provodi UNDP u BiH.

„Cilj ove prezentacije je da se sve zainteresirane strane upoznaju sa aktivnostima projekta, te sadržajem i prijedlozima Strategije...

25.05.2022

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je, u saradnji sa Zajednicom srednjih škola, danas organiziralo Sajam srednjih škola. 

U pitanju je manifestacija, čiji je cilj promocija srednjoškolskog obrazovanja u KS, a upriličena je  ispred BBI Centra, u terminu u terminu od 14:00 do 19:00 sati. 

Sajam je u 14:00 sati otvorila ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, koja je ovim povodom kazala...

25.05.2022

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo objavilo je javni poziv za izbor operatera na 15 linija javnog linijskog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo.

Ovim pozivom obuhvaćene su autobuske i minibuske linije koje nisu bile funkcionalne ili nisu saobraćale redovno.

Nakon što je inspekcija svojim nalazom utvrdila da se linije ne održavaju u skladu sa registrovanim redom vožnje donesena su rješenja o brisanju linija, te su...

25.05.2022

Policija Kantona Sarajevo je u jutarnjim satima obaviještena da je više škola na području Kantona Sarajevo putem e-maila zaprimilo dojavu o postavljenoj bombi.

Ubrzo nakon toga, stigla je informacija da je dojavljeno da je bomba postavljena i u zgradu Vlade KS i zgradu Općinskog suda u Sarajevu.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota - Muminović i policijski komesar Nusret...