Novosti

19.04.2019

Čelnici Kantona Sarajevo, zastupnici u Skupštini i ministri u Vladi KS svim stanovnicima katoličke vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini upućuju iskrene čestitke povodom velikog kršćanskog blagdana Uskrsa.

„Neka radost nastupajućeg blagdana donese mir u vaše domove, ali i novo nadahnuće kojim ćete ustrajati u promicanju solidarnosti, socijalne pravde, mira, pomirenja i suživota. Želimo da osnaženi vjerom i nadom u bolje sutra za sve nas i ovaj...

19.04.2019

U Sarajevu je danas, u parku iza zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine održana press konferencija povodom početka akcije „Vrijeme je da čistimo“, kojom će se obilježiti i 22. april – Dan planete Zemlje.

O detaljima najobuhvatnije akcije čišćenja Sarajevske regije - najveće nakon rata, kako su rekli - koju je pokrenula i organizirala Vlada Kantona Sarajevo, govorili su premijer KS Edin Forto, resorni ministar, direktor Zavoda za zapošljavanje...

19.04.2019

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić sa saradnicima posjetila je danas Zavod za zaštitu žena i materinstva gdje su ih direktor Zavoda dr Mithat Kurtović i ljekari upoznali sa načinom i obimom rada Zavoda.

Osnovna djelatnost ustanove je zaštita reproduktivnog zdravlja žena i materinstva na primarnom nivou zdravstvene zaštite i djelatnost specijalističko-konsultativne dijagnostike.

Podatak da ljekari u ovom Zavodu na...

19.04.2019

Sporazum o realizaciji projekta “Izgradnja gasovoda Igman-Hadžići” potpisali su danas ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić i direktorica KJKP”Sarajevogas” Nihada Glamoč.

Izgradnja gasovoda na ovoj lokaciji će se finansirati sredstvima Kantona Sarajevo, preko resornog ministarstva u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 KM i biće utrošena na građevinske radove i nabavku materijala za izgradnju gasovoda.

...
19.04.2019

Ministarstvo komunalne privrede i insfrastrukture KS će sa 1.300.000,00 KM podržati realizaciju Projekta detekcije curenja i smanjenja neprihodovane vode (NRW Projekt), naglašeno je na današnjem potpisivanju Sporazuma o realizaciji ovog projekta.

Sporazum su potpisali resorni ministar Srđan Mandić i direktorica KJKP “Vodovod i kanalizacija” Azra Muzur.

“Uz podršku Vlade KS završili smo prvu fazu projekta gdje smo...

18.04.2019

Nakon što je danas službeno predstavljen Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo, a koji je izazvao izuzetno veliko interesovanje javnosti iskazano kroz ogroman broj posjeta ovoj stranici, iz Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo obavještavaju sve zainteresirane građane da dolazi do povremenih prekida u radu web-stranice Kantona Sarajevo.

Iz Ureda također informišu javnost da je tokom današnjeg dana zaprimljen...

18.04.2019

Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo od danas dostupan je široj javnosti koja će na ovaj načim imati uvid u imena, radna mjesta i plaće svih uposlenika u kantonalnim organima uprave, ustanovama, institucijima i preduzećima.

On je danas zvanično predstavljeno na press konferenicji koju su tim povodom upriličili Ured za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta Vlade Kantona Sarajevo i Misija OSCE u Bosni i Hercegovini...

17.04.2019

U nastavku današnje sjednice Skupštine, zastupnici su usvojili Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju projekta „Energetska efikasnost za BiH 2019.” u JU Srednja škola za okoliš i drvni dizajn, ukupne vrijednosti 490.994,00 KM.

Usvojen je i Prijedlog odluke o proširenju djelatnosti Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na djelatnost obrazovanja...

17.04.2019

Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija.

Ovim zakonom utvrđuje se obaveza nosilaca javnih funkcija da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije.

Zakon polazi od osnovnih principa da nosioci javnih funkcija u vršenju javnih funkcija moraju...

17.04.2019

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici po skraćenom postupku Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine.

Ovaj akt se odnosi na način regulisanja korištenja postojećeg prava određenih braniteljskih kategorija na besplatnu i povlaštenu vožnju u javnom gradskom prijevozu na području Kantona, ako to pravo ne mogu ostvariti po drugom osnovu.

Predviđeno je...

17.04.2019

Zeleni akcijski plan za Kanton Sarajevo (GCAP) od novembra 2018. godine realizuje Kanton Sarajevo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a uz finansijsku pomoć Vlade Japana. GCAP će identifikovati ekološke prioritete Kantona koristeći indikatore koje su razvili Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Međunarodno vijeće za lokalne ekološke inicijative (ICLEI), te zajedno razviti dugoročne vizije, u saradnji sa lokalnim zainteresiranim...

17.04.2019

Direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić održao je danas sastanak s predstavnicima Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo.

Sastanak je organiziran kako bi se razjasnile nesuglasice koje su nastale nakon što Zavod za izgradnju KS, poštujući preporuke Ureda za reviziju institucija Federacije BiH, te zaključak Vlade i odluku Skupštine KS, nije potpisivao nove „ugovore o čuvanju stanova“ u vlasništvu Zavoda, a koji služe za rješavanje...

17.04.2019

Nakon nedavnog pružanja podrške talentovanom Farisu Demiroviću, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, odučilo je pružiti istu podršku ambicioznim učenicama četvrtog razreda Richmond Park Sarajevo Koledža.

U kabinetu ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Damira Filipovića, u društvu profesorice biologije Azre Ahmić, upriličen je sastanak sa talentovanim učenicama.

Naime, radi se o Maidi Štulanović i Lamiji...

17.04.2019

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike socijalne zaštite u KS-u da će danas u poslijepodnevnim satima moći podići svoje naknade sa tekućih računa kod odabranih banaka....

17.04.2019

“Dali smo zeleno svjetlo JU Ars Aevi da počne izradu glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju muzeja savremene umjetnosti. Istovremeno mi u Kantonu rješavat ćemo pitanja vezana za pravne procedure koje predugo koče ovu pozitivnu priču. Ne želimo više gubiti vrijeme i projekt ne smije stajati”, poručio je to premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sa sastanku sa dogradonačelnikom Grada Sarajeva Ivicom Šarićem, predstavnicima javne ustanove i Zavoda za izgradnju KS.

...
16.04.2019

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić održao je danas sastanak sa načelnicima i predstavnicima općina Ilijaš, Trnovo, Hadžići, Vogošća i Ilidža.

Predstavnici Ministarstva i općina su tom prilikom obavili preliminarne razgovore o programu utroška namjenskih sredstava...

16.04.2019

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i v.d. rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov potpisali su danas Sporazum o nastavku izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Uz Vladu KS, koja će dodatna sredstva za ovu namjenu obezbijediti u rebalansu budžeta za 2019. godinu, projekt će sa 2,5 miliona KM sufinansirati Razvojni program Ujedinjenih nacija - UNDP.

Vlada KS je prepoznala nastavak...

16.04.2019

O razvoju IT sektora kao potencijalne strateške privredne grane  u Kantonu i BiH razgovarali su danas premijer KS Edin Forto i predstavnici Bit alijanse  - udruženja koje okuplja 60 uspješnih IT kompanija na prostoru čitave Bosne i Hercegovine.

Saradnja Vlade Kantona Sarajevo  sa stručnjacima iz ovog sektora već postoji, a zajednički cilj je detekcija  ključnih problema i njihovo rješavanje kroz konkretna informatička rješenja  u oblastima obrazovanja, privrede,...

16.04.2019

Komemorativna sjednica povodom pogibije četiri uposlenice Osnovne škole "Kovačići“ iz Sarajeva Merime Balkić, Mine Kadrić, Almine Ćorović i Lejle Sadiković održana je u organizaciji Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

Radne kolege iz te i drugih škola i obrazovnih ustanova, sadašnji i bivši učenici, predstavnici vlasti i medija te brojni drugi poštovaoci profesionalnih i ljudskih vrlina nastradalih uposlenica izrazili su bol i tugu zbog nenadoknadivog gubitka i najdublje saučešće...

16.04.2019

Zbog nemogućnosti parkiranja na obilježenim mjestima za korisnike znaka pristupačnosti što je definisano Pravilnikom o obilježavanju vozila kojim upravljaju ili se prevoze lica sa invaliditetom zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić uputiće prema Ministarstvu unutrašnjih poslova KS inicijativu da se izvrši revizija svih izdatih odobrenja tj. znaka pristupačnosti koja su izdata prema ovom Pravilniku.

Od ovog...